Papa Benedict al XVI-lea le-a cerut scuze australienilor pentru abuzarea sexuala a copiilor de catre unii preoti catolici, transmite BBC.

Vorbind la o adunare a episcopilor in Sydney, Papa a vorbit despre "rusinea pe care toti am simtit-o" si a cerut ca vinovatii sa fie deferiti justitiei. In discursul sau de la Catedrala St Mary, Suveranul Pontif a afirmat ca "ii pare rau pentru durerea si suferinta pe care victimele le-au indurat".

"Aceste faradelegi, care constituie o grava tradare a increderii, merita condamnate fara echivoc", a afirmat Papa, adaugand ca "cei responsabili pentru aceste ticalosii trebuie adusi in fata justitiei."

O organizatie ce apara drepturile victimelor abuzurilor a criticat discursul Suveranului Pontif, afirmand ca Papa ar trebui sa se intalneasca cu cei abuzati pentru a-si cere scuze in persoana. Reprezentanti ai organizatiei Broken Rites au declarat ca scuzele Papei "nu sunt suficiente". "Victimele doresc actiune, nu doar cuvinte", au declarat acestia.

Broken Rites a precizat ca au fost 107 condamnari impotriva prelatilor catolici din Australia, acuzati de abuzuri sexuale. Organizatia sustine ca numarul abuzurilor atinge insa cateva mii.

BBC sustine ca nu exista deocamdata nici o confirmare imediata ca Papa Benedict al XVI-lea se va intalni cu victimele abuzurilor, asa cum a facut-o in Statele Unite in timpul calatoriei efectuata in aprilie, cand si-a exprimat, de asemenea, rusinea pentru scandal.

BBC precizeaza ca unele dintre victime s-au plans ca biserica din Australia a incercat sa blocheze solicitarile de despagubire si sa musamalizeze anumite cazuri.

Papa viziteaza Australia pentru a marca Ziua Mondiala a Tineretului, la sarbatoare participand mii de tineri catolici din intreaga lume.