Papa Benedict al XVI-lea a denuntat joi "falsii idoli" ai societatii consumiste, in fata a 150.000 de tineri catolici adunati la Sydney pentru Zilele mondiale ale tineretului.

El le-a cerut tinerilor sa nu se lase sedusi de cei care vad in ei niste "niste simpli consumatori" intr-o societate "in care puterea de a alege devine binele, noutatea trece drept frumusete iar experienta subiectiva inlocuieste adevarul".

"In lumea noastra exista multa aviditate, exploatare si divizare", "falsi idoli", "raspunsuri ipocrite si false promisiuni", a declarat Benedict al XV-lea, citat de AFP.

Papa a condamnat din nou avortul si cercetarile folosind celule embrionare, intrebandu-se "cum a putut deveni spatiul uman, cel mai frumos si mai sacru, locul unor violente de nedescris".

Alcoolul, drogurile si degradarea sexualitatii, principalele pericole pentru tineri

Potrivit lui Benedict al XVI-lea, pericolele cu care se confrunta tinerii sunt "abuzul de alcool si drogurile, exacerbarea violentei si degradarea sexualitatii, adeseori prezentate de televiuziuni si de internet drept divertisment"

Papa atribuie relele de care sufera societatea moderna "relativismului" si marginalizarii religiei.

"Cand Dumnezeu este trecut in umbra, capacitatea noastra de a recunoaste ordinea naturala, ratiunea si Binele dispare", a spus el.

Pamantul a inceput sa devina o realitate ostila

Papa a denuntat, totodata, dezastrul ecologic provocat de exploatarea fara nicio ratiune a resurselor planetei.

Benedict al XVI-lea a evocat "eroziunea, defrisarile, irosirea resurselor, toate pentru a alimenta un consumism fara masura".

El a subliniat ca existenta unor state din Pacific este amenintata de cresterea nivelului oceanului, in timp ce altele sufera consecintele unei secete devastatoare.

Pamantul, "minunata creatie a lui Dumnezeu, a inceput sa fie perceput de locuitorii sai drept o realitate ostila, un loc periculos", a remarcat Papa.