De la 1 ianuarie 2010, toti cetatenii care traiesc in Italia vor fi amprentati, informeaza portalul italian de stiri TGCom. Decizia este continuta intr-un amendament al Comisiei Bilant si Finante din cadrul Camerei Deputatilor de la Roma. Ea a fost votata atat de parlamentarii majoritatii de dreapta, cat si de parlamentarii opozitiei. Conform noilor prevederi, cartea de identitate va fi valabila 10 ani de zile, in locul celor cinci ani actuali, si va cuprinde si amprentele digitale ale posesorilor.

Deputatii Partidului Democrat, principala forta de opozitie a guvernului Berlusconi, s-au declarat multumiti de noua prevedere legislativa, care "dezamorseaza chestiunea amprentarii tiganilor".

Prezenta amprentelor pe documentele de identitate va fi adoptata in curand la nivelul intregii Uniuni Europene, au explicat deputatii PD Misiani si Calvisi: "Am votat amendamentul pentru ca este in concordanta cu un proiect de lege al Uniunii Europene. Nu exista inca o directiva comunitara in materie, dar este o chestiune despre care se discuta in Europa. Ramane insa gravitatea discriminarii copiilor tigani. Nici in Statele Unite ale Americii nu se iau amprente minorilor."