China va dispune de capacitatea de a trimite o naveta cu echipaj uman pe Luna in urmatorii zece ani, a declarat astazi directorul NASA, Michael Griffin, citat de BBC.

Americanii intentioneaza sa revina pe Luna inainte de 2020, dar este posibil ca primul steag care va fi infipt pe solul lunar dupa misiunea Apollo 17 din 1972 sa aiba cinci stele, si nu 50. In 2003, China a devenit al treilea stat care a trimis un om pe orbita pamantului cu o naveta de fabricatie proprie, dupa Rusia si Statele Unite.

"Cu siguranta, statul chinez are capacitatea de a trimite un om pe luna inaintea SUA, daca va dori acest lucru. Din punct de vedere al capacitatii tehnice, pot face acest lucru", a spus Griffin.

Oficialii chinezi afirma insa ca nu exista niciun plan pentru aselenizare si si-au exprimat indoiala ca ar putea ajunge pe Luna inainte de 2020. Sun Laiyan, seful agentiei spatiale din China, a declarat insa, in urma cu un an, ca o expeditie umana pe Luna este inevitabila.

In SUA, exista perceptia ca lunga dominatie americana in explorarea spatiului poate fi pierduta. Un raport recent al unei firme de consultanta din Statele Unite a aratat ca o serie de state isi dezvolta, intr-un ritm foarte rapid, industria spatiala, "amenintand suprematia SUA".