Centrul Simon Wiesenthal afirma ca are dovezi clare ca cel mai cautat criminal de razboi al regimului hitlerist, Aribert Heim - cunoscut sub numele de "Doctorul Mortii" - se ascunde in sudul statului Chile, unde locuieste si fiica sa, informeaza BBC.

Centrul si-a trimis deja reprezentantii in zona pentru a-l cauta pe medicul german.

"In ultimele zile am primit informatii de la doua surse diferite si credem ca suntem pe drumul cel bun", a declarat Efraim Zuroff, directorul biroului din Israel al Centrului Simon Wiesenthal.

Centrul ofera o recompensa de 315.000 euro pentru orice informatie care va conduce la arestarea lui Heim.

Operatii si amputari fara anestezic

Heim este acuzat ca a ucis evrei folosindu-se de metode de o cruzime extrema. Potrivit supravietuitorilor Holocaustului, doctorul a efectuat operatii si amputari fara anestezic, pentru a testa rezistenta la durere a oamenilor.

Metoda favorita pe care o practica in lagarul Mauthausen era injectarea victimelor, direct in inima, cu petrol, apa sau diverse otravuri pentru a vedea care substanta producea cea mai rapida moarte.

"Crimele sale sunt dovedite chiar de el, in conditiile in care a pastrat un jurnal al tuturor operatiilor pe care le-a efectuat. A torturat foarte multi detinuti inainte de a-i ucide, la Mauthausen, si ulterior a folosit parti din corpurile celor pe care ii omorase ca obiecte de decor", a adaugat Zuroff.

Fosti detinuti au povestit ca Heim a jupuit pielea tatuată de pe trupul unui deţinut, pentru a decora mobila din apartamentul comandantului nazist al lagărului si a decapitat un tânar de 18 ani, după ce în prealabil îi îndepărtase rinichii şi îl castrase. Craniul tânărului a fost folosit drept obiect de decor, datorită danturii sale perfecte.

Dupa razboi, Heim a fost arestat de armata americana, dar nu a fost acuzat. A practicat medicina in Baden-Baden, in Germania, pana 1962, cand a parasit tara dupa ce a fost pus in garda ca urmeaza sa fie acuzat.

Daca este inca in viata, Heim ar avea 94 de ani.