O scurgere de circa 30 de metri cubi de lichid continand urme de uraniu neimbogatit s-a produs, marti, la o centrala nucleara din sudul Frantei, informeaza Reuters. Potrivit autoritatii franceze pentru siguranta nucleara, concentratia de uraniu este de 12 grame pe litru. Associated Press citeaza o oficialitate franceza potrivit careia "riscurile sunt reduse".

Autoritatea a anuntat ca va initia la 10 iulie o ancheta pentru a stabili cauzele exacte ale accidentului.

Compania Areva, detinatoarea grupului Socatri, ce desfasoara operatiuni de mentenanta si management al reziduurilor nucleare la centrala Tricastin, unde s-a petrecut incidentul, afirma ca acesta s-a petrecut in timpul operatiunilor de curatare a unui bazin. Lichidul a fost absorbit partial de sol, restul scurgandu-se in raurile Gaffiere si Lauzon.

Associated Press il citeaza pe Charles-Antoine Louet, reprezentant al agentiei franceze pentru siguranta nucleara, potrivit caruia substanta radioactiva este toxica, insa are un nivel redus de radioactivitate, fapt pentru care riscurile sunt reduse.

Cu toate acestea, autoritatile au interzis consumul de apa de la puturile din trei orase invecinate, precum si utilizarea apei din cele doua rauri pentru irigatii. Inotul si pescuitul au fost, de asemenea, interzise in zona.