Si femeile vor putea deveni episcopi, a decis sinodul bisericii anglicane intrunit in orasul britanic York. Decizia a fost luata dupa opt ore de dezbateri aprinse intre conservatori si liberali, scrie presa britanica de marti.

Inaintea votului, peste 1.300 de clerici au amenintat ca vor parasi Biserica anglicana daca Sinodul General va vota in favoarea hirotonisirii femeilor ca episcopi.

S-au exprimat prin vot toate cele trei camere ale Sinodului: laicii, episcopii si clericii. Episcopii au votat in favoarea acestei masuri prin 28 voturi impotriva a 12, clerul cu 124 impotriva a 44, iar laicii cu 111 voturi favorabile impotriva a 68, scrie cotidianul The Times.

Astfel, Marele Sinod a refuzat un compromis pentru a-i concilia pe liberali cu traditionalistii. Masura ar fi constat in crearea unui grup de "superepiscopi" care ar fi fost insarcinati sa oficieze in parohiile care refuza femeile-episcopi. De asemenea, el a votat impotriva crearii a noi dioceze pentru parohiile care refuza sa accepte femei-episcopi.

Problema hirotonisirii femeilor ameninta sa provoace o schisma in cadrul bisericii din care fac parte 77 milioane de credinciosi din toata lumea si care este divizata deja din cauza homosexualitatii.