Iranul nu va renunta la drepturile sale in ceea ce priveste energia nucleara, calificand cerinta marilor puteri de a suspenda programul de imbogatire a uraniului drept "un scenariu repetitiv", a declarat astazi presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, citat de AFP.

"Este un scenariu repetitiv: pe de o parte ne cer sa negociem si pe de alta parte ne ameninta, spunand ca ar trebui sa le acceptam cererile ilegale si sa renuntam la drepturile noastre", a afirmat Ahmadinejad, intr-un interviu televizat.

El a precizat ca Iranul este deschis dialogului, dar intr-un climat just si asupra unor subiecte comune, "pentru ca orice negociere care are loc intr-un climat neechilibrat nu aduce niciun rezultat".

Iranul a transmis vineri un raspuns Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al UE, Javier Solana, la oferta privind incetarea activitatilor nucleare sensibile, raspuns care nu a fost facut public.

Cele sase puteri - Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania - au prezentat Iranului o oferta de cooperare pentru stoparea programului de imbogatire a uraniului. Deschiderea negocierilor asupra acestei oferte este insa conditionata de suspendarea activitatilor iraniene de imbogatire a uraniului.