Ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, crede ca - in ciuda "provocarilor si a numeroaselor nevoi inca nesatisfacute" - Romania "progreseaza si chiar deschide drumuri". De la preluarea mandatului sau in 2005 "Romania a devenit mai puternica si mai inteleapta" a spus diplomatul in discursul sau cu ocazia zilei Americii. El s-a folosit de discursul prilejuit de Ziua SUA pentru a face o apologie a respectarii legii si a statului de drept.

"Romania este o tara importanta, dintr-o regiune importanta, care joaca un rol important" a spus ambasadorul american, care a remarcat progresele facute in perioada care a trecut de la preluarea mandatului sau in 2005.

Romania a devenit membru al UE si "un partener din ce in ce mai important al Statelor Unite". "In acesti trei ani, parteneriatul nostru strans a devenit mai puternic. Romania nu este doar un partener puternic, ci si un prieten adevarat si de incredere al Statelor Unite. Simtim cu totii si apreciem caldura si prietenia de care dati dovada, iar noi facem tot posibilul pentru a raspunde la fel. Parteneriatul si prietenia dintre tarile noastre au consolidat ambele state", crede Nicholas Taubman.

Organizarea summit-ului NATO si dezvoltarea economiei intr-un ritm alert sunt alte succese contabilizate de diplomatul american.

"Chiar daca va confruntati – ca americanii, de altfel – cu numeroase provocari, cu numeroase nevoi care inca nu sunt satisfacute, Romania progreseaza si chiar deschide drumuri", a mai spus Taubman.

El a multumit Romaniei ca merge inainte alaturi de Statele Unite.

Ambasadorul american a folosit ocazia pentru a face o apologie a respectarii legii si a statului de drept. De altfel, puterea Americii consta in increderea in Constitutie, "ancora in vremuri tulburi, o sursa de sustinere pentru democratie".

Convingerea americanilor este ca aparatul legislativ, juridic si cel prezidential actioneaza conform Constitutiei si in baza acesteia, ca "legea este sacra si ca toata lumea trebuie sa o respecte".

"Atunci cand Congresul voteaza, avem legi. Atunci cand presedintele apara, protejeaza si isi indeplineste indatoririle constitutionale, il urmam - sau o urmam. Atunci cand sistemul nostru juridic – pana la Curtea Suprema – emite o hotarare, o respectam si ne supunem", a subliniat ambasadorul Nicholas Taubman.