Adolf Hitler este vedeta controversata a muzeului Madame Tussauds, care isi deschide portile sambata la Berlin, expunand 70 de figuri de ceara ale unor personalitati marcante ale istoriei germane si mondiale.

Pentru a nu crea impresia unei incercari de glorificare a fostului dictator, realizatorii statuii prezinta un barbat grizonat, intr-o reconsituire a buncarului in care Hitler si-a petrecut ultimele zile inainte de a se sinucide, in 30 aprilie 1945.

Situata in spatele unei mese, pentru a impiedica vizitatorii sa-si faca poze, statuia a suscitat polemici si indignarea anumitor politicieni.

"Imi este teama ca aceasta expozitie va deveni un loc de pelerinaj pentru extremisti", a declarat Friedbert Pflüger, liderul grupului parlamentar al conservatorilor.

Numarul doi al liberalilor, Rainer Brüderle, afirma ca "a face din statuia lui Hitler un punct de atractie in apropierea Memorialului Holocaustului dovedeste insensibilitate si prost gust".

"Hitler nu trebuie sa devina o atractie turistica ", a fost pozitia secretarului general al Consiliului evreilor din Germania, Stephen Kramer.

Purtatorul de cuvant al expozitiei, Natalie Ruoss, a precizat ca "atata timp cat ne propunem sa reprezentam istoria germana, ar fi fost dificil sa-l excludem pe Hitler. Noi vrem sa aratam realitatea".

Printre figurile expuse alaturi de Hitler se afla Albert Einstein, Ludwig van Beethoven, Otto von Bismarck, fotbalistul Oliver Kahn sau cancelarul Angela Merkel.

Agentiile de presa noteaza insa ca Hitler este cea mai cunoscuta figura in randul vizitatorilor. "Cine sunt toti ceilalti?", a intrebat Sammy, un tanar britanic licentiat, care a marturisit ca, in afara de Hitler, Bismarck, Karl Marx, Beethoven si Bach, singura replica pe care a identificat-o in muzeu era manechinul Heidi Klum.

Si Reuters afirma ca cei aproximativ 200 de reporteri si operatori video au fost imediat atrasi de statuia lui Hitler si au ignorat celelalte replici din ceara.

Aproximativ 25 de muncitori au lucrat patru luni pentru finalizarea statuii. Pentru a realiza o copie cat mai fidela, ei au utilizat peste 2.000 de fotografii si materiale de arhiva, dar s-au inspirat si din replica din ceara a lui Hitler expusa la filiala londoneza a Madame Tussauds.