Aproximativ 50 de persoane au fost ranite astazi in Minsk, dupa ce o bomba artizanala a explodat la un concert organizat de Ziua Independentei, la care participa si presedintele Alexander Lukasenko, a anuntat Reuters.

Lukasenko, criticat de statele occidentale pentru maniera dictatoriala in care conduce Belarus din 1994, s-a deplasat la locul exploziei pentru a evalua daunele, a spus un purtator de cuvant al presedintelui.

"Presedintele nu se afla departe de locul exploziei. A ajuns acolo in cateva minute, dar a plecat in scurt timp, pentru a nu incurca persoanele care se ocupau de salvarea ranitilor", a declarat purtatorul de cuvant al sefului statului.

"Explozia nu a fost un atentat de asasinare la adresa presedintelui", a afirmat el, adaugand ca bomba ii viza pe participantii la concertul organizat intr-un parc din Minsk.

Un reprezentant al politiei a declarat ca, cel mai probabil, explozia a fost provocata de "huligani", un termen folosit de oficialii din fostul stat sovietic pentru a minimaliza semnificatia unui atentat.

Explozia a avut loc putin dupa miezul noptii. La concert participau cateva mii de persoane.

"Oamenii au inceput sa tipe, dar nimeni nu a oprit concertul. Autoritatile au izolat locul exploziei si unitatile de interventie au inceput sa soseasca", a declarat un martor.

Pana in prezent, nu a existat nicio tentativa de asasinat la adresa presedintelui. In 2005, o alta bomba artizanala a explodat, provocand ranirea a peste 40 de persoane in orasul Vitebsk.

O grupare anti-Lukasenko, intitulata "Armata nationala de eliberare a Belarusului", a revendicat atentatul.

Vezi un reportaj al televiziunii de stat din Belarus dupa producerea incidentului