Monopolul presedintelui francez Nicolas Sarkozy asupra institutiilor mass-media pare sa intampine dificultati, dupa ce directorul "France Télévisions", Patrick de Carolis, s-a opus deschis fata de reforma din audiovizualul public initiata de liderul de la Elysee. Carolis a sugerat o eventuala demisie a presedintelui, precizand ca legea ar pune sub semnul intrebarii independenta si credibilitatea profesiei de jurnalist, relateaza AFP.

"Nu impartasesc ideile si conceptiile presedintelui Sarkozy, iar seful statului stie acest lucru, a declarat De Carolis pentru radio RTL.

Nicolas Sarkozy a prezentat la sfarsitul lunii iunie o reforma care vizeaza eliminarea publicitatii la televiziunea publica, justificand alegerea prin necesitatea ameliorarii calitatii programelor, in opinia sa prea asemanatoare cu cele ale posturilor private.

De asemenea, presedintele francez a propus ca presedintele France Télévisions (care grupeaza cele cinci posturi publice) sa fie numit pe viitor de catre executiv, dupa avizul conform al Consiliului Superior al Audiovizualului (CSA), si sub rezerva ca nu se va opune o majoritate calificata de parlamentari. Pana acum, presedintele televiziunii publice era numit de CSA, un organism public.

Mai multe institutii media, printre care si canalul Tv France 2, au anuntat ca resping ideile lui Sarkozy, pe motiv ca modul de finantare propus de reforma este incapabil sa compenseze pierderile provocate de interzicerea publicitatii dupa ora 20.00.

Sarkozy, un presedinte influent in lumea mass-media

Mediile din Franta au relatat foarte des despre interventiile lui Sarkozy la mogulii marilor grupuri de presa, conturand imaginea unui lider abraziv care detine monopolul asupra uneia dintre cele mai importante institutii de stat.

In timpul campaniei electorale, Sarkozy a fost acuzat ca a facut presiuni asupra redactiei postului francez de televiziune “Canal Plus” a pentru a impiedica desfasurarea unei dezbateri televizate intre centralistul Francois Bayrou si candidata socialista Segolene Royal.

Acuzatiile au fost formulate chiar de Bayrou, care a declarat ca Sarkozy a subminat libertatile democratice fundamentale privind libera exprimare folosindu-si reteaua de moguli media si contactele de afaceri pentru a impiedica o posibila asociere intre cele doua partide de opozitie.

In august 25 august 2005 revista „Paris-Match” a publicat un material cu o fotografie care o infatisa pe Cecilia Sarkozy, fosta sotia lui Nicolas Sarkozy, in compania lui Richard Attias, un om de afaceri, de 45 de ani.

Editia a vandut 900.000 de exemplare, fata de cele 650.000 in mod normal. Alain Genestar, director "Paris Match" din 1999, a devenit astfel tinta nemultumirii lui Sarkozy, bun prieten cu Arnaud Lagardere, patronul trustului omonim.

Pana la urma, Genestar a fost indepartat, starnind indignarea colegilor. Redactia "Paris Match" a intrat in greva a doua zi. Pentru a calma spiritele, conducerea Hachette l-a instalat pe Olivier Royant, un membru apreciat al redactiei si fostul adjunct al lui Genestar, in functia de director.