Istoricii francezi sunt de parere ca regele Arthur este un personaj inventat de britanici din "motive politice". Primele dovezi in acest sens ar urma sa fie prezentate luna viitoare in cadrul unei conferinte ce va avea loc la Rennes, in Franta, informeaza telegraph.co.uk, citat de Mediafax. Legenda Regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde este unul dintre cele mai vechi mituri britanice. Intrebarea "A existat sau nu regele Arthur?" i-a framantat dintotdeauna pe istorici. In timp ce unii l-au considerat unul dintre cei mai mari eroi britanici, altii au sustinut ca este vorba doar despre un mit.

  • Regele Arthur si vrajitorul Merlin, eroi de filme si desene animate

Popularitatea regelui Arthur a depasit de mult granitele Marii Britanii, raspandindu-se gratie povestilor, legendelor, cartilor, filmelor si desenelor animate al caror erou a fost legendarul rege. Aproape la fel de cunoscut a devenit si Merlin, magicianul de la Curtea regelui Arthur.

Organizatorii conferintei si expozitiei intitulate "King Arthur: An Legend in Making" ("Regele Arthur: O legenda in formare"), organizate la Rennes, in nordul Frantei, spun ca in conditiile in care ar fi existat cu adevarat un om care sa-i semene temerarului lider, acesta ar fi fost un galez cu legaturi puternice cu Bretania si ai carui inamici erau anglo-saxonii.

Istoricii francezi spun ca vor prezenta pe parcursul conferintei dovezi care sa vina in sprijinul ideii ca legenda regelui Arthur a fost in continuu actualizata.

Specialistii spun ca istoricii au fost ajutati de artisti si de scriitori in crearea "fictiunii" legendei. Un exemplu in acest sens este poetul victorian Lord Alfred Tennyson, care l-a portretizat pe regele Arthur ca pe un englez cu bun simt, ale carui virtuti, alaturi de sabia magica Excalibur, au fost menite sa instaleze pacea pe pamant.

  • Arthur - multe legende si prea putine dovezi istorice

Sarah Toulouse, curator al expozitiei de la Rennes, a spus: "Regele Arthur este un personaj mitic, ce a fost inventat intr-un anumit moment din istorie, din motive politice. (...) Daca ar fi existat cu adevarat am fi gasit mai multe dovezi istorice despre el".

Subliniind natura fictionala a lui Arthur, Toulouse a explicat: "Povestile despre el au teme universale. Cele mai vechi fragmente de istorii dateaza din secolul al 7-lea, avand ca punct de plecare zonele celte ale tarii Galilor de astazi. (...) Pana in secolul al 13-lea, povestile bazate pe legendele regelui Arthur se raspandisera in toata Europa".

Povestea cavalerului care si-a aparat tara de invadatorii saxoni, in jurul anului 500 i.Cr., a fost intotdeauna foarte populara in nordul Frantei, iar regele Arthur si Cavalerii Mesei Rotunde foarte apreciati de bretoni.

Bretania rurala, cu peisajele sale mistice este decorul in care au avut loc multe din aventurile eroului. Unele texte sugereaza ca alegorica Island of Avalon, presupusul mormant al lui Arthur, este de fapt Isle of Aval din nordul Bretaniei. Se mai spune ca un fort din epoca fierului din Somerset, castelul Cadbury, este Camelot-ul regelui Arthur. De asemenea, se spune ca Stonehenge, vestitul monument, ar fi fost construit de Merlin, magicianul de la curtea regelui Arthur.

In ciuda unor antecedente, francezii nu si l-au insusit pe regele Arthur. "Arthur a fost un rege englez, care a unit triburile engleze impotriva saxonilor", a spus Toulouse.

Una dintre temele expozitiei franceze va fi rapiditatea cu care s-au raspandit legendele despre regele Arthur in Europa.

Cele mai vechi imagini ale regelui nu se gasesc in Marea Britanie, ci in catedrala din Modena, Italia, si dateaza din jurul anului 1120.