Interdictiile impuse fumatorilor englezi in urma cu un an par sa fie incununate de succes: 400.000 de oameni au renuntat la fumat iar numarul tigarilor vandute a scazut cu peste doua miliarde in aceasta perioada, potrivit unui raport citat de independent.co.uk.

Cercetatorii sustin ca, in acest fel, 40.000 de vieti vor fi salvate in urmatorii zece ani.

Fumatul a fost interzis in toate spatiile publice inchise din Anglia, inclusiv in pub-uri si restaurante, incepand cu 1 iulie 2007, dupa o lunga dezbatere politica. Opozitia fata de aceasta lege nu a avut succes, in conditiile in care peste trei sferturi dintre englezi s-au pronuntat in favoarea interdictiilor.

O lege similara fost adoptata in Scotia in martie 2006 si in Tara Galilor in aprilie 2007.

Doctorii se declara uimiti de numarul mare al persoanelor care au renuntat la fumat: "Cifrele raportului arata cea mai mare reducere a numarului de fumatori inregistrata vreodata in Anglia. Efectul interdictiei a fost mare in toate paturile sociale, atat in randul celor bogati cat si al saracilor. Nu m-am asteptat niciodata la un astfel de impact", a declarat Robert West, directorul Health Behaviour Research Unit.

In prezent, aproximativ 22% dintre adultii din Marea Britanie sunt fumatori.

"Daca Departamentul pentru Sanatate poate mentine acest trend, putem spera ca, in urmatorii zece ani, ponderea fumatorilor in cadrul populatiei adulte nu va fi mai mare de 15%", a adaugat el.

Vanzarile de tigari au scazut cu 6% in ultimul an, potrivit studiilor de piata.

Interzicerea fumatului in locuri publice a avut efecte negative si asupra pub-urilor: volumul total al vanzarilor de alcool a scazut cu 8% de la alungarea fumatorilor din baruri, comparativ cu reducerea de 3% din anul anterior.

In Romania, aproape jumatate (46,6%) din populatia adulta fumeaza. Incidenta fumatului este mai mare la barbati, in conditiile in care 59,2% dintre acestia fumau, in 2007, cel putin o tigara pe zi. In medie, un barbat fumeaza zilnic 15 tigari.