17 persoane, dintre care 15 civili si doi militari, au fost ranite, duminica, in Franta, in timpul unei demonstratii militare, dupa ce un soldat a deschis focul asupra lor dintr-un motiv inca necunoscut. Patru dintre raniti, printre care si un copil, sunt in stare grava.

UPDATE: Autoritatile franceze sustin ca militarul care a deschis focul ar fi actionat "in proportie de 99,9% in mod involuntar", a anuntat astazi seful Serviciului de informatii al Armatei Terestre, citat de AFP.

Incidentul s-a petrecut cu ocazia zilei portilor deschise la o cazarma din Carcassonne, anunta Mediafax.

Printre raniti figureaza si cinci copii, a anuntat prefectura departamentului Aude.

Incidentul a avut loc in timpul unei demonstratii antiterorism al grupului de comando din cadrul Regimentului 3 Parasutisti al Infanteriei Marine.

"Dintr-un motiv de neinteles, au fost utilizate gloante reale in loc de cartuse de manevra", a declarat colonelul Benoit Royal, seful serviciului de informatii al Armatei Aerului, subliniind "perplexitatea" Armatei Aerului fata de acest incident.

Militarul care a deschis focul a fost plasat in detentie.

"Problema care se pune este daca militarul a facut un gest criminal sau nu? Pentru moment, nimeni nu poate raspunde", a subliniat prefectul departamentului Aude.

"Teza care predomina este ca a avut loc o eroare, sub rezerva investigatiilor desfasurate de jandarmerie", a adaugat acesta.

Intr-un comunicat dat publicitatii, presedintele Nicolas Sarkozy a declarat ca asteapta "cat mai curand rezultatul anchetei deja accelerate pentru a aplica consecintele, care vor fi exemplare". Ministrul Apararii, Herve Morin, s-a deplasat duminica la spitalul unde sunt internate victimele.