Consiliul European de Relatii Externe (European Council on Foreign Relations) - care reuneste personalitati marcante europene, printre care Martti Ahtisaari, George Soros, Joschka Fischer sau Bronislaw Geremek - face un apel catre liderii europeni de a continua construirea unei politici externe comune si de a nu permite ca respingerea Tratatului de la Lisabona prin votul irlandez sa determine in Uniune o noua perioada de nesiguranta.

"Cetatenii Europei si liderii sai stiu ca lumea nu va sta in loc asteptand ca Europa sa-si rezolve dezbaterea interna despre institutii mai bune", se arata in declaratia European Council on Foreign Relations.

Noua administratie de la Washington va avea nevoie de un parteneriat cu o Europa puternica, capabila sa promoveze pacea si prosperitatea, in conditiile unui mediu itnernational care trebuie sa faca fata amenintarii nucleare a Iranului, riscurilor privind un razboi in Orientul Apropiat, extremismului din Afghanistan, schimbarii climatice si situatiei din Africa, argumenteaza membrii grupului de persoanlitati europene.

"Locul Europei in lume va fi pus la indoiala daca Uniunea isi permite o noua perioada de dubii si de paralizie", este opinia intelectualilor europeni.

Apelul acestora catre liderii UE este de a vorbi in lume cu o singura voce si de a-si reafirma angajamentul in ceea ce priveste procesul de extindere, "care nu ar trebui sa fie ostatica dezbaterilor interne din UE".