Premierul israelian Ehud Olmert a prelungit duminica mandatul lui Meir Dagan in fruntea serviciului secret Mossad pana in 2009, ca marturie a rolului jucat de acesta in politica fata de Iran si de ceilalti inamici din regiune ai statului evreu, anunta Reuters.

Meir Dagan, fost general de armata, a preluat conducerea Mossad in 2002, cu un mandat pe care surse din serviciile secrete l-au descris ca fiind acela de a intensifica monitorizarea programului nuclear al Iranului, miscarile militare ale Siriei si legaturile acestui stat cu factiunile islamiste.

"Meir Dagan isi indeplineste atributiile cu un succes exceptional si lista realizarilor Mossad de-a lungul utlimilor sase ani este impresionanta", a spus Olmert, in cadrul reuniunii saptamanale a Cabinetului.

Majoritatea lumii arabe considera ca Mossadul s-a aflat in spatele unei serii de asasinate la nivel inalt in Liban si Siria, cel mai recent fiind cazul sefului militar al Hezbollah, Imad Moughniyah, care a murit, in luna februarie, intr-un atentant cu masina capcana. Israelul a negat orice implicare.

Mossadul este creditat si cu localizarea unui posibil reactor nuclear sirian, care a fost bombardat in septembrie 2007 la ordinul premierului Olmert. Anterior acestei misiuni, Dagan s-a pronuntat impotriva unor negocieri de pace cu Damascul. Siria a negat ca ar fi detinut vreodata un astfel de reactor.

Israelul, singurul stat din regiune care dispune de arsenal nuclear, sustine ca Iranul va avea capacitatea de a imbogati suficient uraniu pentru a fabrica bomba nucleara pana in 2010, desi Teheranul neaga acest lucru si sustine ca programul nuclear pe care il deruleaza are exclusiv scopuri pasnice.