Pe coridoarele resedintei de la Novo-Ogarevo se vanturau la sfaristul saptamanii trecute arome de mancaruri gustoase si rasuna timbrul specific limbii moldovenesti: premierul Vladimir Putin astepta vizita colegei de la Chisinau,Zinaida Grecianîi, scrie cotidianul Nezavisimaia gazeta. Conform protocolului, s-a mancat, s-a vorbit despre gaze naturale, despre vinul si rosiile moldovenesti, despre perspectivele relatiilor comerciale si economice bilaterale. Ba chiar si despre politica – dificultatile procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Cei doi s-au despartit multumiti unul de celalalt, fiind obtinute progrese la toate punctele ordinii de zi.

Oaspetele a venit la intrevederea cu Putin imediat dupa "grele dar fructuoase negocieri la Gazprom", cum s-a exprimat premierul de la Chisinau. Ca nimic altceva, nota ziarul citat, o mancare gustoasa si sanatoasa ii impinge pe politicieni spre solutii constructive si compromisuri. Mai ales cand pranzul presupune toasturi la un pahar de sampanie. Cu urari nu doar de sanatate, viata lunga si succese in activitate, ci si pentru triumful ratiunii in politica si economie.

Istoria relatiilor dintre Moscova si Chisinau a cunoscut de toate, dar numai recent lucrurile par sa se fi normalizat, un motiv pentru care merita sa ridici paharul fara mustrari de constiinta. Macar pentru indicatorii record ai comertului reciproc, care au depasit, in 2007, un miliard de dolari. Publicatia noteaza ca au fost si nori deasupra mesei incarcata cu bunatati la care au luat loc delegatiile celor doua state. E firesc, atunci cand afli de la reprezentantii pietei alcoolului ca producatorii moldoveni au pierdut definitiv piata rusa. In decembrie anul trecut, expertii au indicat ca posibil volum al livrarilor de vinuri moldovenesti – maxim 10-15% din fostul nivel.

La conferinta de presa, Putin a vorbit despre acest subiect ca un adevarat gentelman, declarandu-se convins ca, dupa o perioada nu foarte fericita in raporturile economice si comerciale, Chisinaul are acum posibilitatea reala de a-si extinde livrarile de vinuri, dar si a legumelor si fructelor catre Rusia. „La calitate si pret, produsele moldovenesti corespund pe deplin normelor internationale”, a subliniat seful executivului de la Moscova.

Miscata de aceste vorbe, Greciana a atacat problema gazelor. Potrivit spuselor ei, intalnirea de la Gazprom a fost una buna. Au fost confirmate livrarile de gaze la un volum de trei miliarde metri cubi. Pretul insa va creste. Realizata din vointa politica a guvernului moldovean si a conducerii Gazprom, intreprinderea mixta Moldovagaz va lucra pentru binele ambelor parti. „Intentionam sa primim gaze direct de la furnizor, fara intermediari”, a spus Greciana. In schimb, va creste pretul, de la 210 dolari mia de metri cubi in prezent, la 240 incepand cu 1 iulie, pentru ca, pana in 2011, tariful sa atinga nivelul mediu european. Datoria Moldovei pentru gazele rusesti se ridica la 300 milioane dolari, cea a Transnistriei, la 1,7 miliarde.