Elita rusa de afaceri cumpara iahturi si vile. Se saluta dand mana cu primii oameni din stat si castiga miliarde. Dar, ca orice muritori, si ei se tem de ziua de maine. Desi, de ce-ar putea sa se teama cineva care are tot? Un studiu realizat de Scoala rusa de economie a scos in evidenta punctele nevralgice ale oamenilor de afaceri autohtoni de rang foarte inalt, scrie saptamanalul Argumenti i fakti.

Desi sondajul s-a desfasurat sub acoperirea anonimatului, din cele 100 de oameni invitate sa participe la sondaj, au fost de acord doar 58. A reiesit ca „cei mai bogati dintre instariti” se tem nu atat de un colaps financiar la scara planetara, nici caderea preturilor la petrol. Nu se inspaimanta ei nici de ideea ca investitiile straine s-ar putea subtia. Bani se gasesc. Pe oamenii de afaceri ii ingrijoreaza coruptia prea ridicata, absenta unei justiti independente si eficiente, ignoranta afisata de autoritati fata de litera legii, a drepturilor cetatenilor si de incapactiatea aparatului de stat.

Temandu-se ca pofta functionarilor nu va face decat sa creasca, oligarhii propun aplicarea unor „retele populare”: schimbarea totala a aparatului de stat, simplificarea legislatiei, precum si lansarea unui proces de stimulare si motivare a cetatenilor care-i parasc pe functionarii spagari. Dar oamenii cu foarte multi bani se tem cel mai mult ca autoritatile nu au renuntat definitiv la obiceiul de a organiza, din cand in cand, o noua reimpartire a proprietatii. Cine are chef sa-i restituie statului intreprinderea lui sau sa o daruiasca adversarului care a avut relatii mai sus puse?

Oligarhii se mai tem sa nu ramana fara mana de lucru. In acest sens, scrie publicatia rusa, in loc sa cumpere cluburi de fotbal, sa organizeze petreceri in cele mai costisitoare statiuni din lume, bogatii ar putea construi licee profesionale, universitati, spitale, scoli. Ar putea oferi burse de studii pentru tinerii talentati.