Candidatul democrat pentru Casa Alba, Barack Obama, a declarat ca se asteapta ca republicanii sa insiste pe faptul ca e negru intr-o campanie menita sa-i faca pe alegatori "sa se teama de el", informeaza Reuters. Declaratiile sale au fost facute in aceeasi zi in care un sondaj de opinie arata ca senatorul de Illinois are un avans de 15 procente in fata candidatului republican John McCain.

"Va fi foarte dificil pentru republicani sa-si continue campania pe starea buna a economiei sau pe politica lor externa extraordinara", a afirmat Obama la o strangere de fonduri desfasurata in Jacksonville (Florida). "Stim ce fel de campanie vor avea. Va vor face sa va fie frica... frica de mine. El e tanar si neexperimentat si are un nume haios. Am mentionat si faptul ca e negru?", a declarat senatorul de culoare, adaugand ca atacurile republicane nu o vor ocoli nici pe sotia lui, Michelle Obama.

Candidatul democrat s-a declarat convins insa ca americanii "vor recunoaste aceste trucuri vechi" care "ne-au divizat".

Nascut dintr-o americanca alba din Kansas si un tata negru din Kenya, Barack Obama s-a prezentat in campanie drept un candidat care-i va uni pe americanii divizati, inclusiv din cauza rasei. Daca il va invinge pe John McCain la alegerile din 4 noiembrie, Obama va deveni primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite.

Avans de 15 procente pentru Obama

Un sondaj de opinie realizat de Newsweek indica faptul ca Barack Obama are un avans de 15 procente in fata republicanului John McCain in lupta pentru Casa Alba. Astfel, rezultatele anchetei de opinie arata ca Obama este preferat de 51% dintre alegatori, fata de doar 36% care il sustin pe veteranul de razboi. Tinerii intre 18 si 39 de ani il sustin in proportie de 66% pe senatorul de culoare, in timp ce, printre alegatorii in varsta, cei doi candidati se afla la egalitate.

Avansul lui Obama este influentat de lipsa de sustinere a americanilor pentru presedintele George W. Bush si de nemultumirea crescanda fata de politica economica a Administratiei de la Washington. De asemenea, Obama pare sa fi obtinut suportul femeilor din suburbii, un important segment ce voteaza constant cu democratii.