Presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, a acuzat Statele Unite ale Americii ca au complotat sa-l rapeasca si sa-l asasineze in timpul unei vizitei pe care a efectuat-o in Irak.

Ahmadinejad a afirmat, in cadrul unei intalniri cu clerici iranieni, ca "dusmanii" Iranului au planuit sa-l asasineze cand a vizitat Bagdadul, in martie, se arata pe site-ul presedintelui iranian. Liderii iranieni folosesc termenul de "dusmani" pentru a se referi la statele vestice si, in special, la SUA.

Mesajul postat pe site-ul prezidential si citat de foxnews.com nu mentioneaza in mod specific numele Statelor Unite ca sursa a complotului, dar televiziunea iraniana de stat a anuntat ca Ahmadinejad a "dezvaluit o poveste socanta" — "americanii au intentionat sa-l rapeasca in cursul vizitei pe care a efectuat-o in Irak".

Ahmadinejad sustine ca planul nu a fost incununat de succes din cauza unor schimbari "intentionate", de ultim moment, in programul sau. Potrivit acestuia, conspiratorii au aflat de aceste schimbari dupa ce parasise deja Irakul.

In timpul vizitei, Ahmadinejad a decis sa nu stea in Zona Verde, puternic fortificata, unde sunt cazati cei mai multi demnitari. El a ales, in schimb, sa stea intr-un perimetru in care se afla resedintele presedintelui Jalal Talabani si a lui Abdul-Aziz al-Hakim, seful celui mai mare partid shiit irakian.

Securitatea presedintelui iranian nu a fost asigurata de armata sau de politie, ci de membri ai miscarii shiite Badr, alaturi de luptatori kurzi peshmerga ("cei ce infrunta moartea"), afirma Mahmoud Ahmadinejad.

Prezenta lui Ahmadinejad in Bagdad a fost prima vizita a unui lider iranian de la revolutia islamica din Iran, din 1979, si reprezinta, sustin comentatorii, un semn al stranselor legaturi dintre Teheran si guvernul shiit de la Bagdad.