Oamenii de stiinta americani cred ca sonda spatiala Phoenix a descoperit bucati de gheaţa in regiunea arctica a planetei Marte, in timp ce sapa o transee pentru a preleva probe de sol, a anuntat joi cercetatorul principal al misiunii.

Bucati de material stralucitor care au fost fotografiate initial in transeea sapata de sonda au disparut ulterior, ceea ce inseamna ca a fost vorba despre apa inghetata care s-a evaporat dupa ce a fost dezgropata, a declarat Peter Smith, de la Universitatea Arizona, citat de Foxnews.com.

"Aceasta mica masa a disparut complet in cursul a cateva zile, ceea ce reprezinta o dovada perfecta ca este vorba despre gheaţa", a spus Smith. "Au existat cateva intrebari daca nu cumva materialul stralucitor ar putea fi sare. Sarea nu se putea evapora astfel".

Materialul stralucitor a fost vazut pe fundul transeei botezate "Dodo-Goldilocks", pe care sonda a sapat-o in data de 15 iunie. Bucatile de material stralucitor disparusera cand sonda a cercetat din nou transeea, dupa patru zile.

Pe de alta parte, bratul robotic al sondei a intalnit o suprafata dura, in timp ce sapa o alta transee. Oamenii de stiinta spera ca suprafata dura intalnita ar putea fi un strat de gheaţa.

Sonda americana Phoenix cerceteaza daca regiunea arctica a planetei rosii ar putea fi locuibila. Sonda preleveaza probe de sol, folosindu-se de un brat robotic, iar oamenii de stiinta spera sa gaseasca apa inghetata. Totusi, o proba prelevata initial si care a fost supusa unui proces de incalzire nu a reusit sa dovedeasca existenta apei in solul planetei.