Oficiali americani au afirmat ca aviatia israeliana a efectuat in aceasta luna un exercitiu major care pare sa fi fost o repetitie pentru un posibil atac impotriva instalatilor nucleare ale Iranului, informeaza New York Times.

Informatia pe scurt

  • peste 100 de avioane israeliene au participat la exercitii deasupra Marii Mediterane si a Greciei
  • manevrele par sa transmita un semnal Statelor Unite, europenilor si iranienilor
  • un ministru israelian a afirmat recent ca un atac impotriva Iranului este iminent
  • SUA au sugerat si ele ca ar putea lansa atacuri impotriva unor facilitati nucleare ale Iranului

Potrivit unor surse anonime americane, exercitiul, concentrat pe atacuri la mare distanta, indica modul "foarte serios" cu care Israelul priveste programul nuclear al Iranului.

Exercitiul s-a desfasurat la inceputul lunii iunie deasupra Greciei si a partii de rasarit a Marii Mediterane. Peste 100 de avioane militare israeliene au luat parte la manevre si au efectuat zboruri de 1.450 de km, exact distanta care separa Israelul de uzina de imbogatire a uraniului de la Natanz.

"Au vrut ca noi sa stim, au vrut ca europenii sa stie si au vrut ca iranienii sa stie", a declarat un oficial de la Pentagon citat de New York Times. "Exista, de asemenea, numeroase semnale la diferite niveluri ale administratiei israeliene", a afirmat oficialul.

Publicatia americana a precizat ca oficialii israelieni nu au dorit sa comenteze informatiile, in timp ce un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Ierusalim a declarat ca "armata se antreneaza in mod regulat pentru diferite misiuni cu scopul de a infrunta amenintarile la adresa Isrealului".

Israelul a avertizat recent Iranul

Ministrul israelian al transporturilor, Shaul Mofaz, a declarat recent ca Israelul ar trebui sa atace Iranul daca regimul de la Teheran isi continua programul nuclear. Potrivit unei declaratii publicate de cotidianul Yediot Ahronot, Mofaz a afirmat: "Daca Iranul va continua cu planurile sale de realizare a armelor nucleare, il vom ataca". Ministrul israelian a adaugat ca sanctiunile economice impotriva regimului iranian nu sunt "eficiente".

Potrivit cotidianului israelian, Mofaz a precizat ca Statele Unite vor sustine orice atac al Israelului impotriva Iranului. La randul sau, premierul Ehud Olmert a afirmat ca programul nuclear al Iranului "trebuie oprit prin toate mijloacele".

SUA, ingrijorate de planurile Teheranului

Intr-o declaratie facuta recent in fata Knesset-ului israelian, presedintele George W. Bush a spus ca "presedintele iranian viseaza la intoarcerea Orientului Mijlociu in Evul Mediu".

"America va sprijini ferm in lupta impotriva ambitiilor nucleare ale Iranului", le-a declarat Bush politicienilor israelieni. "Sa ii permitem celui mai important sponsor al terorismului sa detina cea mai letala arma din lume ar fi o tradare de neiertat a generatiilor viitoare. Pentru triumful pacii, comunitatea internationala nu trebuie sa-i permita Iranului sa aiba o arma nucleara", a declarat Bush.

Cotidianul Ierusalim Post a afirmat ca presedintele american intentioneaza sa atace Iranul lunile urmatoare, inainte de finalul mandatului sau, care se termina in ianuarie 2009. Casa Alba a negat informatia, afirmand ca, desi optiunea militara nu e exclusa, prefera sa rezolve chestiunea iraniana prin mijloace diplomatice.

SUA sunt preocupate de implicarea iraniana in Irak, de continuarea programului nuclear de catre regimul de la Teheran dar si de violentele din Liban, puse pe seama organizatiei Hezbollah, sprijinita de Iran. "Boala, si nu simptomele, trebuie tratata", ar fi afirmat liderul de la Casa Alba referindu-se la amenintarea iraniana.

La randul sau, publicatia The Times anunta ca militarii americani pregatesc planurile in vederea aplicarii de "lovituri punctuale" impotriva unei tabere de pregatire a combatantilor irakieni de pe teritoriul Iranului.