Autoritatile chineze au decis sa scumpeasca, incepand de astazi, petrolul, carburantii si electricitatea, anunta agentia China Noua citand un inalt responsabil in economie.

Pretul combustibilului creste cu 18% pentru a tempera consumul intern care a crescut foarte mult in ultimul timp. Astfel, tarifele la motorina si benzina vor sari de 145 de dolari tona, iar energia electrica se scumpeste cu 5%.

Potrivit Reuters, automobilistii au facut cozi imense la statile de benzina pentru a se aproviziona inainte ca scumpirea sa intre in vigoare.

La Shanghai, mii de polisti au fost mobilizati pentru a preveni violentele dupa ce unele statii de benzina au fost inchise pe motiv ca intra in reparatii, soferii nereusind sa alimenteze inainte de scumpirea carburantilor.

In China, un litru de benzina costa la pompa 75 de centi, cu un sfert mai ieftin ca in SUA si cat o treime din pretul platit de britanici.

Preturile la carburanti s-au dublat din 2003. Masurile guvernului vizeaza stoparea cresterii inflatiei. China este responsabila de cresterea cu 40% a consumului mondial de petrol.