Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad a declarat ca statele occidentale au esuat in incercarea de a invinge vointa Iranului in dosarul nuclear, la doar cateva zile dupa ce regimul de la Teheran a primit o noua oferta destinata sa puna capat crizei, transmite Breitbart.com.

"In chestiunea nucleara, puterile agresive si-au epuizat capacitatile insa nu au putut distruge vointa natiunii iraniene", a afirmat liderul de la Teheran, citat de televiziunea de stat.

Declaratiile lui Ahmadinejad au fost facute la doar cateva zile dupa ce Statele Unite, Marea Britanie, China, Franta, Germania si Rusia au oferit regimului de la Teheran un nou pachet de stimulente tehnologice si economice in schimbul renuntarii la programul de imbogatire a uraniului. Statele occidentale sustin ca acesta poate fi folosit la realizarea unei bombe atomice, in timp ce Iranul insista ca doreste crearea de energie nucleara in scopuri pasnice.

Un purtator de cuvant al guvernului de la Teheran a afirmat recent ca tara sa respinge orice oferta care presupune suspendarea programului de imbogatire a uraniului. Iranul a anuntat ca studiaza pachetul oferit sambata insa nu a precizat daca isi va modifica sau nu programul nuclear.

Ambasadorul iranian pe langa Agentia Internationala pentru Energie Atomica (IAEA), Ali Asghar Soltanieh, a respins posibilitatea ca republica islamica sa isi suspende activitatea de imbogatire a uraniului afirmand ca "Iranul nu va ceda unui act ilegal".

Israelul, gata sa atace Iranul

Ministrul israelian al Transporturilor, Shaul Mofaz, a declarat recent ca Israelul ar trebui sa atace Iranul daca regimul de la Teheran isi continua programul nuclear. Potrivit unei declaratii publicate de cotidianul Yediot Ahronot, Mofaz a afirmat: "Daca Iranul va continua cu planurile sale de realizare a armelor nucleare, il vom ataca". Ministrul israelian a adaugat ca sanctiunile economice impotriva regimului iranian nu sunt "eficiente".

Potrivit cotidianului israelian, Mofaz a precizat ca Statele Unite vor sustine orice atac al Israelului impotriva Iranului. La randul sau, premierul Ehud Olmert a afirmat ca programul nuclear al Iranului "trebuie oprit prin toate mijloacele".

SUA, ingrijorate de planurile Teheranului

Intr-o declaratie facuta recent in fata Knesset-ului israelian, presedintele George W. Bush a spus ca "presedintele iranian viseaza la intoarcerea Orientului Mijlociu in Evul Mediu".

"America va sprijina ferm in lupta impotriva ambitiilor nucleare ale Iranului", le-a declarat Bush politicienilor israelieni. "Sa ii permitem celui mai important sponsor al terorismului sa detina cea mai letala arma din lume ar fi o tradare de neiertat a generatiilor viitoare. Pentru triumful pacii, comunitatea internationala nu trebuie sa-i permita Iranului sa aiba o arma nucleara", a declarat Bush.

Cotidianul Ierusalim Post a afirmat ca presedintele american intentioneaza sa atace Iranul lunile urmatoare, inainte de finalul mandatului sau, care se termina in ianuarie 2009. Casa Alba a negat informatia, afirmand ca, desi optiunea militara nu e exclusa, prefera sa rezolve chestiunea iraniana prin mijloace diplomatice.

SUA sunt preocupate de implicarea iraniana in Irak, de continuarea programului nuclear de catre regimul de la Teheran dar si de violentele din Liban, puse pe seama organizatiei Hezbollah, sprijinita de Iran. "Boala, si nu simptomele, trebuie tratata", ar fi afirmat liderul de la Casa Alba referindu-se la amenintarea iraniana.

La randul sau, publicatia The Times anunta ca militarii americani pregatesc planurile in vederea aplicarii de "lovituri punctuale" impotriva unei tabere de pregatire a combatantilor irakieni de pe teritoriul Iranului.