Bulgaria a semnat marti la Washington un acord de cooperare in materie de securitate cu SUA, ceea ce inseamna ca este cu un pas mai aproape de eliminarea vizelor pentru cetatenii bulgari care vor sa calatoreasca in SUA, informeaza AFP.

"Apreciez eforturile facute de Bulgaria in favoarea consolidarii securitatii si in impartasirea valorilor noastre de libertate si securitate", a spus secretarul american pentru securitate, Michael Chertoff, dupa semnarea documentului cu seful diplomatiei bulgare, Ivailo Kalfin. Acordul este un pas intermediar in cadrul Programului Visa Waiver.

Pentru a fi inclusa in program, Bulgaria trebuie sa raspunda exigentelor americane in materie de securitate, ceea ce presupune o punere la dispozitia americanilor a informaţiilor referitoare la deplasări, la persoanele suspectate de terorism sau la paşapoartele furate sau pierdute.

Pe de alta parte, Bulgaria n-a fost in grupul de tari membre UE - care a inclus Romania, Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria - care au incheiat un contract cu o firma de lobby pentru a-i sustine cauza in privinta eliminarii vizelor in fata Congresului american.

Un document similar a fost semnat marti si de Cehia, Slovacia, Ungaria si Lituania. Este cunoscut faptul ca SUA privilegiaza acordurile bilaterale, spre deosebire de Comisia Europeana, care vrea sa negocieze in numele tuturor statelor membre ai caror cetateni nu pot intra in SUA fara viza.