Imigrantii din Spania care vor ramane fara loc de munca vor primi plati compensatorii daca accepta sa se intoarca in tara natala, scrie cotidianul Financial Times in editia electronica de miercuri. Masura face parte dintr-un pachet de reforme menit sa reduca impactul scaderii economice asupra pietei muncii.

Celestino Corbacho, ministrul muncii si imigratiei, a declarat ca stimulentele ii vor atrage pe 15-20% dintre cei 100.000 de muncitori straini aflati in Spania. Masura autoritatilor ii vizeaza mai ales pe muncitorii necalificati din America de Sud si Africa.

Mai precis, imigrantii cu acte in regula care provin din state din afara UE si care vor ramane fara locuri de munca vor primi 40% din banii de somaj daca renunta la dreptul de resedinta si la permisul de munca. Restul sumei ar urma sa fie primita de muncitorul respectiv imediat ce a ajuns in tara sa de origine.

De exemplu, un muncitor care a lucrat sase ani in Spania, fara copii, ar primi aproximativ 20.000 de euro.

In Spania, cel mai dur lovit de scaderea economica este sectorul constructiilor, unde sunt concentrare 30% din locurile de munca create intre 2005 si 2006.