O noua Constitutie a intrat in vigoare in Kosovo, dupa ce provincia si-a declarat independenta fata de Serbia, la 17 februarie, transmite BBC.

Potrivit documentului, guvernul de la Pristina va prelua o mare parte din puterile detinute pana in prezent in zona de catre Natiunile Unite. "Vointa poporului din Kosovo si prevederile planului Ahtisaari sunt incluse in Constitutie", a afirmat vicepremierul Hajredin Kuci. Oficialul albanez s-a referit la planul pus la punct de fostul trimis al ONU in regiune, Martti Ahtisaari, care prevede descentralizarea Kosovo precum si autonomie considerabila pentru etnicii sarbi din regiune.

Kuci a afirmat ca noua Constitutie a fost realizata pentru "statul modern, democratic si suveran sub supraveghere internationala".

Uniunea Europeana va trimite o misiune civila in zona, formata din 2.200 de persoane. EULEX trebuia sa-si inceapa activitatea la sfarsitul acestei saptamani insa Rusia a blocat deplasarea observatorilor. Moscova solicita aprobarea Consiliului de Securitate al ONU pentru misiunea UE. Acest lucru a impiedicat, de asemenea, retragerea personalului ONU din regiune.

Serbia nu recunoaste documentul

Presedintele Serbiei, Boris Tadic, a declarat ca Serbia nu accepta proclamarea Constitutiei Kosovo ca un act juridic si a anuntat ca Belgradul va solicita continuarea negocierilor referitoare la viitorul provinciei. "Aceasta va fi strategia noastra si vom sustine ca proclamarea independentei statului Kosovo-Metohija este ilegala", a spus Tadic. El a subliniat ca intrarea in vigoare a Constitutiei Kosovo reprezinta un eveniment politic ce are consecinte nefaste si ca acest document pentru Serbia nu e valabil.

Pentru a nu provoca minoritatea sarba, intrarea in vigoare a Constitutiei Kosovo nu a fost sarbatorita oficial. Guvernul de la Pristina se va reuni in aceasta dupa-amiaza intr-o ceremonie restransa pentru a marca evenimentul.

Intrarea in vigoare a Constitutiei Kosovo, produsa la miezul noptii de sambata spre duiminica, a venit pe fundalul violentelor inregistrate sambata in Mitrovita. O persoana inarmata a atacat un post de politie din oras. Atacatorul si un politist au fost raniti in incident. BBC nu precizeaza daca atacul s-a petrecut in partea sarba sau in cea albaneza a localitatii.