Presedintele George W. Bush a ordonat fortelor speciale americane sa-l captureze pe liderul organizatiei Al-Qaida, Osama bin Laden, inainte de finalul mandatului sau, informeaza publicatia The Times. Liderul american a solicitat participarea in aceasta operatiune si a trupelor de elita britanice.

Surse din domeniul militar si al serviciilor de informatii au confirmat pentru ziarul britanic ca autoritatile americane si britanice au declansat o noua operatiune de capturare sau lichidare a liderului Al-Qaida. "Daca Bush va putea spune ca l-a ucis pe Saddam Hussein si l-a prins pe Osama bin Laden, el poate sustine ca va lasa o lume mai sigura la final de mandat", au afirmat surse din serviciile secrete americane.

Potrivit informatiilor, soldati din trupele speciale britanice sunt implicati in operatiunea de capturare a lui bin Laden, desfasurata in partea de nord a Pakistanului. Nu se cunoaste exact locul in care se afla bin Laden, insa o serie de experti militari afirma ca el ar putea fi in zona tribala Bajaur din Pakistan. Fortele americane si britanice incearca sa-l impinga spre Afganistan.

Liderul terorist este cautat de aproape sapte ani de catre fortele americane, dupa ce a fost acuzat ca a ordonat atacurile impotriva SUA de la 11 septembrie 2001.

La operatiunea din Pakistan participa soldati americani din fortele Delta si din trupele de elita, alaturi de btitanicii din SBS. Acestia sunt ajutati de aparate fara pilot Predator si Reaper, dotate cu rachete Hellfire, pregatite sa atace tintele teroriste.

Operatiunea din Pakistan a tensionat relatiile dintre Islamabad si Washington, mai ales dupa ce, in urma cu cateva zile, un atac lansat de fortele americane a ucis 11 soldati pakistanezi la granita cu Afganistanul. Un oficial guvernamental pakistanez a declarat insa ca presedintele Pervez Musharraf sustine folosirea de catre aliati a aparatelor Predator.