Respingerea Tratatului UE la referendumul din Irlanda nu va afecta in mod direct Romania, dar climatul politic negativ poate duce la diluarea politicilor comunitare si la o crestere a nationalismului, au declarat vineri pentru NewsIn mai multi europarlamentari romani.

Pentru europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Pascu, rezultatul referendumului e "foarte negativ, pentru ca se pune in pericol un experiment deosebit in politica internationala - Uniunea Europeana. Tendintele de renationalizare a politicilor comunitare sunt adanci. Ce se intampla in Italia fata de romani este exact acest lucru. Este vorba de faptul ca Italia se indeparteaza de politicile comunitare, adoptand politici nationale separate - ceea ce practic inseamna desfacerea Uniunii. Acesta este pericolul cel mai mare", considera Pascu.

El a precizat ca nu este exclusa o repetare a referendumului, cum s-a intamplat tot in cazul Irlandei in 2001, cand a respins Tratatul de la Nisa, aflat acum in vigoare dupa repetarea scrutinului in 2002.

Intrebat despre consecintele referendumului din Irlanda, europarlamentarul liberal Daniel Daianu spune ca "acest esec nu va schimba dinamica de ansamblu" a Uniunii Europene. "in opinia mea, Tratatul de reforma era un mare compromis, care consemna un modus operandi actual. Din acest punct de vedere, nu este un pas inapoi. insa pe plan simbolistic este un esec", a spus Daianu. "Pentru Romania nu vor fi consecinte speciale. Trebuie sa ne vedem de drumul nostru. Avand in vedere contextul international nenorocit, avand in vedere handicapurile economice cu care ne confruntam, trebuie sa valorificam o oportunitate istorica. Nimeni nu poate sa ne ia din fondurile europene care ne-au fost alocate. Suntem parte a Uniunii Europene. Trebuie sa capitalizam o traiectorie de crestere economica ce ne-a fost stimulata si favorizata de perspectiva aderarii si de faptul ca am aderat in 2007", a adaugat europarlamentarul liberal.

Europarlamentarul roman considera ca respingerea Tratatului este "surprinzatoare", daca se iau in calcul beneficiile pe care Irlanda le-a avut de la UE dupa aderare, transformandu-se dintr-o tara saraca intr-una care are cu 40% peste venitul mediu din UE, ceea ce n-a fost cazul cu Franta si Olanda, cele doua tari care au respins in 2005 proiectul Constitutiei europene care a stat la baza actualului tratat de reforma.

"Efectele nu se pot contabiliza pentru o tara, sunt pentru toata Europa. Un posibil efect ar putea fi ca in alte tari precum Marea Britanie, Parlamentul sa nu mai ratifice Tratatul", a aratat, la randul sau, europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu. El a precizat ca nu se va crea o criza structurala a UE, caci functionarea institutionala este asigurata de actualul Tratat de la Nisa, iar cel de reforma ar putea fi adoptat partial in tarile care il ratifica - printre care si Romania.

"Este un mic pas inapoi, dar, datorita celor ce s-au intamplat dupa cele doua referendumuri negative din Franta si Olanda, s-a anuntat deja ca daca vor fi tari care spun nu, se va merge inainte cu tarile care spun da. E adevarat, mult mai dificil, dar cred ca se va aplica din Tratat ce se poate - lasand la o parte alte lucruri precum presedintia UE sau ministrul de externe, care ar necesita consensul tuturor celor 27 de state membre", a explicat Marinescu.

Irlandezii au respins joi prin referendum Tratatul european de reforma, cu 53,4% pentru "nu", fata de 46,6 % pentru "da". Potrivit unor responsabili si analisti europeni citati de AFP, exista mai multe optiuni, cea favorizata de Franta, care va prelua presedintia UE la 1 iulie, fiind reluarea rapida a votului pe un text usor modificat.