Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter a zguduit, in aceasta dimineata, nordul Japoniei. Potrivit unui bilant privizoriu, 6 persoane au murit, cel putin 100 au fost ranite si alte 12 sunt date disparute, anunta AFP. Autoritatile spun, insa, ca numarul victimelor este relativ mic pentru un cutremur de o asemenea magnitudine, iar bilantul ar putea creste. Cutremurul produs sambata dimineata in Japonia este cel mai violent din ultimii 13 ani.

UPDATE: O scurgere nesimnificativa de apa radioactiva s-a inregistrat la un centru de stocare de la o instalatie nucleara dupa cutremur, dar incidentul nu reprezinta o amenintare pentru populatiei, au anuntat autoritatile japoneze, potrivit AFP.

Vezi imagini din timpul cutremurului:

Seismul a fost resimtit si in capitala Tokyo, unde unele cladiri s-au clatinat puternic.

Cutremurul s-a produs la ora locala 8:43 (23:43 GMT) - 2:43, ora Romaniei, la o adancime de 10 kilometri, fiind resimtit in special in regiunile Iwate si Miyagi, din nord-estul tarii, la aproximativ 500 de kilometri de Tokyo, dar a fost resimtit si in capitala tarii.

Potrivit surselor oficiale citate de AFP, cutremurul a ucis pana acum 3 persoane: una dintre victime, un pescar in varsta de 55 de ani, a fost surprins de o alunecare de teren, un pensionar a fost calcat de un camion, imediat dupa ce iesire speriat din casa, iar un muncitor in varsta de 48 de ani a murit pe un santier, lovit de pietrele care cadeau.

Autoritatile se tem, insa, ca bilantul victimelor ar putea fi mult mai mare. Prin comparatie, un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter produs in Japonia in 1995 a ucis 6.500 de oameni si a ranit alti 40.000.