Irlandezii au respins joi prin referendum Tratatul de la Lisabona, care era destinat sa reformeze institutiile UE. Irlandezii au respins Tratatul cu 53,4% pentru "NU", fata de 46,6 % pentru "DA". Europa intra astfel intr-o noua criza institutionala. Franta si Germania si-au exprimat regretul ca irlandezii au respins Tratatul de reforma si "spera" ca procesul de ratificare sa continue, potrivit unei declaratii comune.

Referendumul din Irlanda – cum s-a votat

Irlandezii si-au exprimat votul legat de ratificarea sau respingerea Tratatului de la Lisabona, menit sa modernizeze functionarea Uniunii Europene. “3 milioane de oameni decid viitorul pentru 500 de milioane” – a fost expresia cea mai intilnita in presa irlandeza in ultima luna. Si asa si este, de vreme ce Irlanda este singura tara din cele 27 ale Uniunii Europene care organizeaza un referendum popular pe aceasta tema. In Romania, Parlamentul a ratificat Tratatul in februarie 2008.

Iata citeva detalii ale referendumului organizat in Irlanda:

  • Sectiile de votare au fost deschise in intervalul 07:00 – 22:00 (cea mai lunga perioada din istoria sistemului de vot din Irlanda).
  • Pentru ca in Irlanda nu exista buletine sau carti de identitate, cetatenii au prezentat, pentru a putea vota fie pasaportul, fie permisul de conducere, fie certificatul de nastere, fie carnetul de student, fie un extras bancar pe care sa fie trecute numele si adresa.
  • Prezenta la vot era estimata la putin sub 50% (nu conteaza prezenta pentru validarea referendumului).
  • Pentru ca votul sa fie valabil, buletinul a trebuit sa fie marcat cu un “X” fie in dreptul casutei de DA (“TÁ/YES”) fie in dreptul celei de NU ("NÍL/NO").
  • Liderii celor doua mari partide din Irlanda au votat in orasele din care provin, nu in Dublin: prim-ministrul Brian Cowen (liderul Fianna Fail, principalul partid de la putere) si-a manifestat optiunea in Tullamore (County Offaly), in timp ce Enda Kenny, liderul principalului partid din opozitie, Fine Gael, si-a exercitat dreptul in Castlebar (County Mayo). Ambele partide au sustinut votul „DA”.
  • Numararea buletinelor de vot va incepe vineri dimineata si se va incheia pina la ora 5 dupa-amiaza, potrivit oficialitatilor.
  • Locuitorii micutelor insule Aran (coasta Oceanului Atlantic, vestul tarii) si-au exprimat votul miercuri, dar s-au declarat nemultumiti fiindca nu voteaza in aceeasi zi cu restul tarii.
  • Organizatia non-guvernamentala Libertas, una dintre cele mai mari sustinatoare ale votului NU (impreuna cu Partidul Socialist si cu Sinn Feinn), a declarat ca membrii sai vor apela telefonic votantii identificati ca fiind sustinatori “NU” pentru a se asigura ca acestia chiar se duc sa voteze.
  • Fianna Fail, partidul de la putere, a organizat transporturi spre sectiile de votare pentru locuitorii aflati in zone indepartate sau putin populate.

Potrivit unui studiu publicat in 6 iunie de cotidianul Irish Times, arata ca 35% dintre irlandezi vor vota "Nu" la referendum, in timp ce 30% se vor pronunta cu "Da". Totusi, 28% dintre cei chestionati erau indecisi, iar 7% au spus ca nu vor vota.

Asadar, potrivit analistilor, rata participarii la scrutin decide soarta votului.

Cei care se opun documentului spun ca nu il cunosc. Guvernul a dat asigurari ca, in cazul in care irlandezii vor respinge Tratatul, nu va mai fi organizat un al doilea referendum.

Premierul Brian Cowen a avertizat ca respingerea documentului ar face mai slaba Irlanda in cadrul UE. Daca irlandezii nu vor aproba Tratatul de la Lisabona, atunci procesele de modernizare si de reforma ale Uniunii Europene vor fi stagnate, asa cum s-a intimplat in 2005, cind Franta si Olanda au respins Constitutia Europeana.

Pentru a intra in vigoare Tratatul trebuie aprobat de toate cele 27 de tari membre ale Uniunii Europene. Irlanda este singura tara care, potrivit Constitutiei, trebuie sa organizeze un vot popular pe acest subiect. 18 tari din cele 27 au ratificat, pana acum, Tratatul in Parlament.

Cu doar cateva ore inaintea scrutinului din Irlanda, Parlamentul grec a ratificat, miercuri noaptea, Tratatul de la Lisabona.

Tratatul de la Lisabona a fost aprobat in 19 octombrie 2007 de cele 27 tari membre UE. Acesta trebuie sa fie ratificat de toate statele inainte sa intre in vigoare la inceputul anului 2009. Romania a ratificat documentul in 4 februarie anul acesta.

Cele noua tari care mai au de ratificat acest document sunt: Irlanda, Belgia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Cehia, Cipru, Spania si Suedia.