Niciun cotidian national nu a fost tiparit si distribuit, astazi, pe intreg teritoriul Frantei, din cauza grevei angajatilor din tipografiile si companiile de distributie a presei din Franta, anunta AFP. Sindicatul General al Cartii, Comunicarii si Editarii a facut, ieri, apel la declansarea unei greve de 24 de ore la Societatea Nouvelles messageries de la presse parisienne, care detine, practic, monopolul asupra distributiei presei franceze in intreaga tara. Sindicatul este nemultumit de ceea ce reprezentantii sai numesc "extinderea situatiei precare din domeniul difuzarii presei".

Revistele care ar fi trebuit sa apara astazi in mod normal pe piata, au fost deja publicate, insa la Paris si in alte 11 localitati din vecinatatea capitalei, ele vor ajunge pe tarabe cu o intarziere de o zi.

Greva tipografilor si a distribuitorilor de presa a provocat indignarea a 12 patroni de ziare (Aujourd'huien France, La Croix, Les Echos, L'Equipe, Le Figaro, France Soir,

l'International Herald Tribune, le Journal du Dimanche, Libération, Le Monde, Paris Turf si La Tribune) care ii acuza pe grevisti ca "vor sa ucida presa cotidiana".

De altfel, cele 12 ziare au publicat, ieri, o scrisoare deschisa adresata grevistilor, care se incheia cu urmatoarele cuvinte: "Comportamentul vostru este pe cale sa ucida presa cotidiana. Opriti-va! Opriti-va imediat!".

Proprietarii de ziare din Franta si Societatea Nouvelles messageries de la presse parisienne negociaza de cateva luni cu sindicatele pentru a pune la punct un plan de restructurare al sistemului de distributie a presei.