Presedintele american George W. Bush a declarat ca "a fost inteles gresit" in legatura cu razboiul din Irak si ca incearca sa lase succesorului sau in fruntea Administratiei de la Washington o "mostenire diplomatica internationala" pentru a rezolva conflictul din aceasta tara. Intr-un interviu acordat publicatiei The Times, liderul de la Casa Alba a recunoscut ca discursul sau agresiv a facut ca lumea sa creada ca este "un individ nerabdator sa inceapa razboiul", exprimandu-si ingrijorarea pentru felul "gresit" in care Statele Unite sunt percepute.

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de presedintele Bush in interviul acordat publicatiei britanice:

  • el a recunoscut ca declaratiile sale agresive au facut lumea sa creada ca este un individ nerabdator sa inceapa razboiul din Irak. "Privind in urma, cred ca as fi putut utiliza un alt ton, o alta retorica", a afirmat Bush
  • a afirmat ca expresii precum "aduceti-i incoace" sau "viu sau mort" au facut ca oamenii sa creada ca "nu este un om al pacii"
  • obiectivul sau este sa lase o mostenire diplomatica internationala care sa rezolva conflictul din Irak
  • si-a exprimat regretul pentru diferentele mari de opinie care exista in ceea ce priveste razboiul din Irak
  • a afirmat ca este "foarte dureros" sa-i trimita pe tinerii soldati in zone periculoase. "Incerc sa ma intalnesc cu cat mai multe familii. Am datoria sa ofer confort si sa consolez cat mai bine. De asemenea, am obligatia sa ma asigur ca vietile lor n-au fost pierdute in zadar", a adaugat liderul american
  • obiectivul sau pentru ultimele sase luni de mandat este sa realizeze un acord in probleme precum statul palestinian, dar si sa "lase mostenire o serie de structuri care sa usureze munca viitorului presedinte"
  • a afirmat ca este preocupat ca senatorul Barack Obama, candidatul democrat pentru Casa Alba, ar putea diviza unitatea statelor occidentale in fata ambitiilor nucleare ale Teheranului. Iranienii "fie pot fi izolati, fie pot avea relatii mai bune cu noi", a afirmat Bush, adaugand ca viitorul lider american va pastra actuala politica fata de Iran dupa ce va analiza "ce functioneaza si ce nu functioneaza in relatia cu Teheranul"
  • comentand pe marginea declaratiilor facute de ministrul israelian al transporturilor, Shaul Mofaz, legate de un atac "iminent" asupra Iranului, Bush a precizat ca "aceste afirmatii trebuie privite ca un mod de a continua sa presam Iranul"
  • legat de cursa pentru Casa Alba, liderul Administratiei americane a afirmat ca "John McCain este o persoana independenta ce va lua singur decizii despre ce crede ca este mai bine", in timp ce despre Barack Obama a declarat ca "nominalizarea sa este o declaratie despre cat de departe a ajuns America"