Un reactor al centralei nucleare de la Rivne, din vestul Ucrainei, a fost inchis in aceasta dupa-amiaza, din cauza scurgerii de apa radioactiva, au anuntat autoritatile ucrainene, citate de AFP. Compania de stat Energoatom, care gestioneaza cele 4 centrale nucleare ce functioneaza pe teritoriul Ucrainei, a anuntat ca personalul centralei al carei reactor a fost inchis astazi a descoperit o scurgere de apa radioactiva care, insa, "nu depasea normele autorizate". Energoatom a dat asigurari ca nu s-a inregistrat o crestere a nivelului de radioactivitate nici in centrala, nici in apropierea acesteia.

Un responsabil de la centrala nucleara de la Rivne, citat de AFP, a afirmat ca 1,3 metri cubi de apa s-au scurs dintr-o conducta care servea la racirea recatorului, insa apa a ramas intru-un bazin ermetic, fara sa patrunda pana la istalatiile centralei.

Ucraina, care a fost, in anul 1986, scena teribilului accident nuclear de la Cernobil, mai are, in prezent, patru centrale nucleare, care asigura aproximativ jumatate din cantitatea de electricitate consumata in aceasta tara.

Incidentul de la centrala nucleara de la Rivne survine la doar sase zile dupa ce Comisia Europeana a delansat sistemul european de alerta radioactiva dupa un incident nuclear produs la centrala Krsko, din Slovenia. Ca si in cazul centralei de la Rivne, la centrala de la Krsko se produsese o defectiune la sistemul de racire si s-a scurs apa radioactiva, insa incidentul nu a afectat in niciun fel mediul inconjurator.