Sapte intalniri bilaterale intre cinci ore plus o reuniune plenara si un dineu de lucru, fara a mai pune la socoteala sedinta de fotografiere colectiva – asta a insemnat summitul neoficial al CSI de la Sankt-Peterburg. Primul care a sosit in orasul de pe Neva a fost presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, care nu s-a prezentat cu mana goala in fata omologului sau rus, Dmitri Medvedev. A adus o mica surpriza. El a anuntat ca, dupa o ancheta de mai bine de sase luni, serviciile speciale moldovenesti au reusit sa descopere doua tablouri din Ermitaj, furate din muzeu in 2006, scrie Vremia novostei.

„Vi le restituim”, a anuntat Voronin, fara a intra in alte detalii, precum numele operelor de arta sau autorul lor. In schimb, el a relatat ca tablourile au fost recuperate la Chisinau in cadru unei operatiuni de flagrant de vanzare ilegala peste hotare. Putin probabil, comenta publicatia citata, ca tablourile sa ajute Moldova sa recupereze la fel de rapid Transnistria.

Oricum, Medvedev i-a multumit oaspetelui sau. "Este intr-adevar, o veste excelenta. Multumesc!” Vestea lui Voronin i-a surprins teribil pe angajatii muzeului Ermitaj. Problema este ca, in ultimii ani, din muzeu nu a mai disparut nici un tablou. „Nu intelegem ce vor sa ne restituie”, a spus purtatorul de cuvant al institutiei de arta, Larisa Korabelnikova.

Ministerul de Interne de la Chisinau a explicat pentru Kommersant ca lucrarile gasite in capitala Moldovei fac parte din cele 211 exponate a caror disparitie din fondurile Ermitajului a fost semnalata in 2006 in cadrul unei inventarieri de rutina a patromoniului muzeului. Si ca ar fi vorba de panze purtand semnaturile lui Vasili Polenov si Boris Johanson, fiecare tablou valorand, potrivit estimarilor politistilor de la Chisinau, in jur de un milion de dolari.