Forumul economic de la Sankt-Peterburg prinde un tot mai accentuat caracter monden, scrie Gazeta. Unii oaspeti au sosit in orasul port la bordul popriilor iahturi. Miliardarul Roman Abramovici, al carui Pelorus lung de 115 metri nu a incaput in „parcarea” comuna, a ancorat pe faleza Angliei a Nevei.

Pe langa Pelorus, au venit sa-si „arate” iahturile lor alte 20 de persoane. Este adevarat ca locurile de parcare nu sunt la fel de fastuoase precum ambarcatiunile: pentru iahturile „ordinare” a fost amenajat un dig provizoriu, chiar in golful din fata complexului expozitionat Lenekspo, gazda prestigioasei reuniuni.

Pelorus s-a dovedit insa prea mare pentru un loc atat de stramt. Ca atare, Pelorus a ajuns chiar in centrul Petersburgului. In mod normal, pentru barcuta lui trasa la malul englez, Abramovici ar fi trebuit sa plateasca o taxa de minim 1.725 de dolari pe zi. Avand in vedere ca forumul isi inchide lucrarile duminica, iar guvernatorul de Ciukotka a venit cu doua zile inainte de deschidere, patronul clubului Chelsea ar trebui sa verse in visteria orasului in jur de 9.000 de dolari.

Dar, de comun acord cu autoritatile municipale, pentru Abramovici, care a platit pentru iahtul sau 129 milioane de dolari si care scoate anual din buzunar alte 12 milioane – cheltuieli de intetinere –, s-a facut o excpetie: nu plateste nimic. Oricum, Pelorus a devenit o noua atractie la Sankt-Peterburg, unde toata lumea – localnici sau turisti – vin sa se fotografieze pe fundalul faimoasei si frumoasei ambarcatiuni.