Sute de persoane decedate continua sa se afle pe listele electorale din Statele Unite, insa problema este pusa pe seama greselilor administrative si nu a coruptiei politice, informeaza FoxNews.

Pagina electronica a postului american de televiziune prezinta cazul unei femei din Stonington (Connecticut), Jane Drury, despre care s-a descoperit ca a votat in cadrul unui scrutin local. "Singura problema este ca femeia a murit in urma cu opt ani", precizeaza FoxNews.

Arhiva municipalitatii indica faptul ca Drury a votat anul trecut, lucru dovedit prin faptul ca membri sectiei de votare au bifat in dreptul numelui ei.

Potrivit anchetei realizate de jurnalisti, s-a dovedit ca Drury "nu este singura persoana care si-a dat votul direct din mormant".

Un mort a votat de 17 ori

Alegatorii morti continua sa fie o problema pentru oficiali electorali din intreaga America. O investigatie realizata de studentii Facultatii de Jurnalism de la Universitatea din Connecticut a descoperit ca 8.558 de persoane decedate erau inca inregistrate pe listele electorale. Studentii au aflat ca mai mult de 300 dintre acestia isi exprimasera optiunile de vot dupa ce murisera.

"Avem o persoana care pare sa fi votat de 17 ori dupa ce a murit", a declarat Marcel Dufresne, profesor in cadrul facultatii, coordonatorul anchetei.

Dufresne a precizat ca nu exista dovezi ale unei fraude electorale, insa numarul mare al mortilor care a votat "arata ca sistemul este vulnerabil". Secretarul de stat din Connecticut, Susan Bysiewicz, a afirmat insa ca "niciun decedat nu a votat", admitand insa ca "oficiali electorali au facut greseli".

Conform FoxNews, oficiali din alte state americane au confirmat cazuri cand persoane decedate par sa fi votat. In Washington, republicanul Dino Rossi a participat la alegerile pentru guvernator in 2004, pierzand la diferenta de doar 133 de voturi. Oficiali au confirmat ulterior ca 19 decedati au votat la acel scrutin.

De la ultimele alegeri prezidentiale, in 2004, mai mult de doua milioane de persoane decedate au fost identificate si sterse de pe listele electorale.

Oficialii electorali sustin insa ca existenta persoanelor decedate pe liste de votare se datoreaza unor "simple grreseli administrative si nu coruptiei politice". Ei admit insa ca, atata vreme cat cei decedati raman pe lista, fraudele sunt "posibile".