Comisia Europeana a declansat miercuri seara sistemul european de alerta radioactiva dupa un incident nuclear produs la centrala Krsko, din Slovenia, anunta AFP.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene transmis HotNews.ro, autoritatile slovene au informat Comisia ca situatia este sub control si ca reactorul centralei nucleare de la Krsko a fost complet inchis.

"Parti ale reactorului sunt inca in procesul de racire. Autoritatile slovene au confirmat ca nu au existat scurgeri in atmosfera. Situatia poate fi onsiderata sub control, potrivit ukltimelor informatii primite de la autoritatile slovene competente", se arata in comunicatul institutieie europene.

Oficialii Uniunii Europene spun ca a fost vorba despre scurgeri de apa, si nu despre scurgeri de material radioactiv, care nu au afectat in niciun fel mediul inconjurator, potrivit BBC. Si principalul responsabil sloven pentru siguranta nucleara, Andrej Stritar, a confirmat "nu sunt de asteptat influente asupra mediului".

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat, la Realitatea TV, ca statiile de monitorizare din Romania nu au detectat niciun fel de risc pentru tara noastra.

Sistemul european de urgenta radioactiva a primit un mesaj din Slovenia in jurul orei 15:38 GMT, dupa o defectiune la sistemul de racire al centralei, situata in sud-vestul Sloveniei. Potrivit normelor europene, nivelul de alerta declansat in aceasta dupa-amiaza este nivelul minim de atentionare.

Centrala nucleara de la Krsko a fost deschisa in urma cu 20 de ani si este programata sa mai functioneze inca 20, potrivit site-ului oficial al centralei.

Comisia Europeana a instituit un sistem radiologic nonstop de notificare si schimb de informatii, ECURIE (European Community Urgent Radiological Information Exchange) dupa accidentul de la Cernobil.

Implementarea sa tehnica se face potrivit deciziei Consiliului 87/600/Euratom si prevede notificarea timpurie si schimbul de informatii in cazul unor accidente radioactive sau nucleare. Statele membre UE au obligatia de a informa prompt Comisia Europeana si restul statelor membre care ar putea fi afectate, atunci cand intentioneaza sa ia masuri pentru protejarea populatiei impotriva efectelor unui astfel de accident nuclear.

Comisia trebuie, la randul ei, sa notifice toate statele membre. Dupa prima notificare, toate statele membre trebuie sa informeze Comisia, la intervale regulate, asupra masurilor luate si a nivelului de radioactivitate inregistrat. Din sistemul ECURIE fac parte toate cele 27 de state membre ale UE, precum si Elvetia. (Anne-Marie Blajan)