Senatorul de Illinois, Barack Obama, se pregateste sa-si anunte victoria in lupta pentru nominalizarea Partidului Democrat pentru Casa Alba, in timp ce Hillary Clinton ar putea sa se retraga in aceasta saptamana, transmite FoxNews.

Obama a sugerat, de altfel, ca fosta Prima Doamna a SUA se pregateste sa-si recunoasca infrangerea. "I-am spus ca odata ce lucrurile se clarifica, vreau sa ma intalnesc cu ea oricand si oriunde doreste", a relatat senatorul de culoare o discutie pe care a avut-o cu Hillary Clinton duminica seara. Obama nu a precizat care a fost raspunsul senatorului de New York.

Barack Obama a afirmat, de asemenea, ca va incepe sa caute un vicepresedinte "in ziua in care obtin ultimul candidat necesar pentru a proclama oficial victoria". Senatorul de culoare a precizat: "Cu cat mai repede reusim sa unim partidul, cu atat mai repede vom reusi sa ne concentram pe lupta impotriva lui John McCain si pe recuperarea Casei Albe".

Victoria lui Obama ar putea fi anuntata marti

Declaratia lui Barack Obama a fost facuta cu doar o zi inainte de desfasurarea scrutinului preliminar din Montana si Dakota de Sud, la finalul carora senatorul de culoare ar putea sa-si anunte victoria in cursa democratilor. Unii analisti sustin ca anuntul lui Obama este "iminent".

Fosta Prima Doamna a repetat mereu in ultimele saptamani ca va continua lupta electorala si ca soarta nominalizarii in Partidul Democrat trebuie sa fie decisa de delegatii la Conventia Nationala ce se va desfasura la Denver (Colorado), la finalul lunii august. Bill Clinton a admis insa duminica, pentru prima oara, ca lupta dintre candidatii democrati ar putea lua sfarsit in urmatoarele ore. "Aceasta ar putea fi ultima zi cand particip la o campanie electorala de acest fel", a declarat fostul lider american in timpul unei intruniri cu alegatorii in Dakota de Sud. In plus, Hillary Clinton a anuntat ca va tine marti seara un discurs "important", in care, spun analistii americani, ar putea sa-si recunoasca infrangerea.

In prezent, fosta Prima Doamna a SUA se bucura de sustinerea a 1.916 de delegati, in timp ce Barack Obama are sprijinul a 2.073 de delegati democrati si se apropie de cei 2.118 de delegati necesari pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidentiale, potrivit numaratorii realizate de AP. In cursul zilei de luni, senatorul de culoare a mai obtinut sprijinul a cinci delegati, incluzand cel al congresmanului Jim Clyburn (Carolina de Sud), iar analistii sunt de parere ca el urmareste sa-si anunte victoria dupa alegerile de marti.

Negocieri pentru retragerea lui Hillary

La sfarsitul saptamanii trecute, blogurile americane de campanie afirmau ca tabara lui Barack Obama ii va oferi un post in administratie lui Hillary Clinton, pentru ca fosta Prima Doamna sa accepte victoria senatorului de culoare si sa se retraga din cursa electorala.

Bloggerii americani sustin ca lui Hillary ii va fi oferita o iesire"demna" din cursa pentru Casa Alba. Consilierii senatorului de Illinois se pregatesc sa-i prezinte fostei Prime Doamane a SUA o "capitulare negociata". Clinton va deveni astfel secretarul sanatatii intr-un viitor cabinet Barack Obama, avand un rol major in implementarea reformelor lui Obama in domeniul sectorului sanitar si a asigurarilor medicale.

Pe de alta parte, alte surse sustin ca cele doua tabere discuta in prezent ca Obama sa o ajute pe Clinton sa-si plateasca datoriile de 40 de milioane de dolari stranse in timpul campaniei electorale. Sursele afirma ca Hillary Clinton nu doreste sa se retraga din cursa electorala inainte de rezolvarea problemei financiare.

In cursul zilei de marti, CNN a anuntat ca Hillary este gata sa renunte la cursa electorala si sa sprijine alegerea lui Obama in functia de presedinte al SUA.