In asteptarea unor actiuni concrete din partea Moscovei, Transnistria si Abhazia cauta protectie la Bruxelles si Washington, anunta Nezavisimaia gazeta, subliniind ca inconsecventa politicii Rusiei vizavi de statele nerecunoscute de pe teritoriul CSI poate conduce la distantarea lor de Moscova. In orice caz, asa au dat de inteleg sursele ziarului de la Tiraspol si Suhumi.

Astfel, conducerea transnistreana este in negocieri intense cu UE in legatura cu viitorul statut al republicii, unul din rezultate fiind decizia Bruxelles de a aloca bani pentru procesul de reglementare a crizei transnitrene si va crea un fond special in acest sens. „Tiraspolul va actiona pe mai multe planuri. Ce putem face altceva, din moment ce Rusia ne-a lasat, practic, fata in fata cu Chisinaul?”, a intrebat, oarecum, retoric, secretarul general al Adunarii parlamentare a comunitatii „Pentru democratie si dreptul popoarelor” (Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud), Grigore Marakuta.

„Si ce e rau in faptul a Transnstria ar dori sa se inscrie pe calea integrarii cu UE, asa cum ni se sugereaza in ultimul timp”, a adaugat el.

La randul ei, Abhazia a dechis un dialog cu Occidentul, pentru cazul in care Moscova va tergiversa nepermis de mult realizarea promisiunilor preferentiale formulate la adresa Abhaziei si a Osetiei de Sud.