Comandantul suprem al marinei militare a Rusiei, Vladimir Vysotzki, intentioneaza sa mareasca numarul navelor de lupta ancorate la Sevastopol. De asemenea, fara a mai astepta o decizie politica privind soarta Flotei din Marea Neagra, el se gandeste deja la redislocarea unitatii dupa 2017 in bazinul Marii Mediterane. Expertii militari considera ideea logica, in timp ce declaratia despre dezvoltarea flotei din Marea Neagra mai degraba una populista.

Pentru simplu motiv ca Rusia nu dispune, scrie RBK, de ambarcatiuni libere, singura solutie fiind preluarea de vase de la alte flote.

Iesirea in Marea Mediterana este o perspectiva salutata de experti. „Problema este ca in acest bazin nu dispunem, in prezent, de nici o borna de ancorare”, spune presedintele Academiei pentru probleme politice, Leonid Ivasov. „Cu exceptia portului Tartus, din Siria, unde am putea ajunge la o intelegere cu sirienii. Dar aici nu exista, practic, nimic, in afara unui atelier de reparatii”.

Dislocarea in Marea Mediterana are sens, dar o parte a flotei din Marea Neagra trebuie sa ramana pe pozitii, pentru ca este vorba de apararea si securitatea litoralului rusesc. „Iata de ce, dupa toate probabilitatile, ambarcatiunile usoare vor ramane la Novorossisk, iar navele grele, nu foarte multe ca numar, vor fi transferate la Tartus, unde va fi construita o baza ruseasca”, crede, la randul sau, analistul Aleksandr Hramcihin.