Partidul Democratic a decis ca delegatii din Florida si Michigan vor putea participa la Conventia Nationala a partidului ce se va desfasura la Denver (Colorado), la sfarsitul lunii august, transmite BBC. Decizia a venit in contextul in care blogurile americane de campanie afirma ca tabara lui Barack Obama ii va oferi un post in administratie lui Hillary Clinton, pentru ca fosta Prima Doamna sa accepte victoria senatorului de culoare si sa se retraga din cursa electorala.

Liderii democrati au hotarat insa ca delegatii din cele doua state vor avea dreptul la doar o jumatate de vot, lucru care, sustin aanalistii, o indeparteaza pe Hillary Clinton de obtinerea nominalizarii formatiunii pentru Casa Alba. Fosta Prima Doamna a SUA continua sa fie in urma lui Barack Obama, care ar putea sa-si anunte marti, dupa alegerile din Montana si Dakota de Sud, victoria in cursa democratilor.

Victorie cu gust amar pentru fosta Prima Doamna a SUA

Clinton a facut presiuni pentru ca partidul sa accepte participarea la Conventia nationala a delegatilor din Florida si Michigan. Oficial, Hillary a castigat ambele scutine, insa voturile delegatilor nu fusesera luate in considerare pana in acest moment deoarece alegerile in cele doua state se desfasurasera in ianuarie, in contradictie cu regulile partidului. Niciunul dintre candidati nu a participat la intruniri electorale, iar numele lui Barack Obama nici nu a existat pe buletinele de vot din Michigan.

Potrivit compromisului obtinut sambata, Clinton a obtinut 69 de delegati in Michigan si 105 in Florida, in timp ce senatorul de culoare a primit sprijinul a 59 de delegati in Michigan si 67 in Florida. Diferenta de delegati intre cei doi a fost astfel redusa, insa Obama iese in avantaj deoarece delegatii din Florioda si Michigan nu au dreptul decat la jumatate de vot la Conventia nationala din Denver. Per total, Clinton nu a obtinut decat 24 de delegati.

Senatorul de culoare are mai multi delegati

In prezent, fosta Prima Doamna a SUA se bucura de sustinerea a 1.780 de delegati, in timp ce Barack Obama are sprijinul a 1.971 de delegati democrati si se apropie de cei 2.026 de delegati necesari pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidentiale.

Reuniunea liderilor democrati de sambata, desfasurata la Washington, s-a desfasurat in contextul unor schimburi de replici dure intre simpatizantii lui Barack Obama si cei ai senatorului de New York. Unul dintre consilierii lui Clinton, Harold Ickes, a declarat ca Hillary Clinton va face apel la decizia partidului si i-a acuzat pe liderii democrati ca au "rapit voturile" fostei Prime Doamne a SUA.

Suporterii fostei Prima Doamne au scandat "Denver, Denver" in timpul votului de ieri, solicitand ca alegerea nominalizatului democrat sa fie luata la Conventia din capitala statului Colorado. Ei au strigat, de asemenea, "Doamna Presedinta, Doamana Presedinta!".

Tabara lui Barack Obama a afirmat ca votul de sambata "a fost o solutie corecta".

Hillary Clinton, viitor membru al Administratiei Obama?

Decizia de sambata a liderilor democrati a venit in contextul in care blogurile americane de campanie afirma ca tabara lui Barack Obama ii va oferi un post in administratie lui Hillary Clinton, pentru ca fosta Prima Doamna sa accepte victoria senatorului de culoare si sa se retraga din cursa electorala.

Bloggerii americani sustin ca lui Hillary ii va fi oferita o iesire"demna" din cursa pentru Casa Alba. Consilierii senatorului de Illinois se pregatesc sa-i prezinte fostei Prime Doamane a SUA o "capitulare negociata". Clinton va deveni astfel secretarul sanatatii intr-un viitor cabinet Barack Obama, avand un rol major in implementarea reformelor lui Obama in domeniul sectorului sanitar si a asigurarilor medicale.