Presedintele american George W. Bush a comparat conflictele din Irak si Afganistan cu cel de-al doilea razboi mondial si a afirmat ca "singurul mod in care America poate pierde razboiul impotriva terorismului este sa ne batem singuri", transmite FoxNews.com.

Liderul american a facut aceste declaratii in fata absolventilor de la U.S. Air Force Academy.

"Natiunea noastra se lupta din nou cu o ideologie care urmareste sa sadeasca furie, ura si disperare: ideologia extremismului islamic", a afirmat Bush, adaugand ca "in aceasta lupta, ne confruntam cu cei rai care dispretuiesc libertatea si dispretuiesc America si incearca sa supuna milioane de oameni la legea lor violenta".

"Ne-am asumat aceasta lupta inainte", a afirmat Bush, referindu-se la lupta impotriva Germaniei si Japoniei, ce a fost urmata de reconstructia celor doua tari. "Germania si Japonia, care au fost odata dusmanii nostri de moarte, sunt acuma aliati ai SUA. Si oameni din intreaga lume au profitat de beneficile acestei aliante", a spus Bush. "Astazi, trebuie sa facem acest lucru in Afganistan si Irak...Vom pune bazele pacii pentru generatiile ce vor urma".

Fostul purtator de cuvant de la Casa Alba: Razboiul din Irak nu a fost necesar

Declaratiile lui Bush au fost facute in contextul in care un fost oficial al Administratiei republicane a afirmat ca liderul de la Casa Alba a recurs la "propaganda pentru a vinde razboiul" din Irak, care nu a fost "un razboi necesar".

Fostul purtator de cuvant de la Casa Alba, Scott McClellan, afirma in cartea sa de memorii ca presedintele Bush "a virat-o ingrozitor" de pe drumul drept si nu a fost "deschis si sincer in legatura cu Irakul". Presedintele a fost "teribil de prost sfatuit de consilierii sai principali, in special de cei implicati direct in securitatea nationala", sustine McClellan, adaugand ca "istoria pare sa confirme ceea ce majoritatea americanilor spun astazi: ca decizia de a invada Irakul a fost o greseala strategica serioasa... Razboiul trebuie inceput doar atunci cand e necesar, iar razboiul din Irak nu era necesar".