Reprezentanti ai peste 100 de tari au ajuns la un acord privind interzicerea bombelor cu fragmentatie. Dupa 10 zile de dezbateri la Dublin, in Iranda, diplomatii prezenti au decis interzicerea acestor arme periculoase care ucid, in fiecare an, numerosi civili nevinovati.

Dar, marile tari producatoare de astfel de dispozitive precum China, Rusia, SUA, India, Pakistanul si Israelul nu sunt de acord cu acest document.

„Conventia asupra bombelor cu fragmentatie” prevede ca fiecare dintre cele 109 state semnatare „sa se angajeze ca nu va folosi niciodata acest tip de munitie, indiferent de ce s-ar intampla, ca nu va produce bombe cu fragmentatie si nu le va stoca sau transfera”, scrie presa internationala.

De asemenea, fiecare stat care are astfel de bombe va trebui sa le distruga cat mai repede posibil, dar nu mai tarziu de opt ani.

Conventia va trebui semnata formal intr-o ceremonie la Oslo in 2-3 decembrie inainte de ratificarea tarilor semnatare.

Premierul britanic, Gordon Brown, a numit acordul ca "un mare pas inainte pentru a face lumea mai sigura", scrie BBC News.

Acesta este cel mai important tratat de dezarmare din ultimii 12 ani, dupa Conventia de la Ottawa privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal.