Copiii din fostele zone de conflict sunt adesea abuzati sexual de soldati din trupele ONU de mentinere a pacii si de reprezentanti ai misiunilor umanitare care activeaza in zona, sustine Organizatia Salvati Copiii. Varstele copiilor agresati coboara uneori inclusiv pana la 6 ani, iar victimele abuzurilor sexuale sunt atat baietii, cat si fetele.

Potrivit BBC, victimele nu fac, de cele mai multe ori, plangere tocmai pentru ca se tem si ajung sa sufere in tacere.

Organizatia Salvati Copiii a ajuns la aceste concluzii dupa ce a facut investigatii in tari precum Coasta de Fildes, Sudan sau Haiti. Salvati Copiii a anuntat ca, in ultimul an, a concediat trei dintre proprii sai angajati, dupa ce acestia abuzaresa sexual fete de 17 ani. Salvati Copiii a cerut si altor organizatii umanitare sa ii urmeze exemplul si propune infiintarea unui organism international care sa ancheteze cazurile de abuz de acest fel.

  • Vinovatii scapa nepedepsiti

Reprezentantii Salvati Copiii spun ca victimele nu fac, de cele mai multe ori, plangere tocmai pentru ca se tem si ajung sa sufere in tacere.

Elizabeth, o fetita de 13 ani din Coasta de Fildes, le-a povestit reporterilor BBC ca a fost rapita si violata de 10 soldati din fortele ONU de mentinere a pacii, in apropierea casei sale. Cei 10 soldati, care au abandonat-o apoi pur si simplu pe fetita, cu toate ca aceasta sangera, nu au fost pedepsiti in niciun fel.

  • ONU: Este dificil sa tinem sub control 200 de mii de angajati

Reprezentantii ONU au salutat publicarea raportului Salvati Copiii. Un purtator de cuvant al Natiunilor Unite a afirmat, insa, ca este dificil pentru organizatie sa tina sub control cei aproape 200 de mii de angajati pe care ii are in intreaga lume. El a adaugat, totusi, ca singurul lucru pe care il poate face organizatia este sa promita toleranta zero pentru angajatii care comit astfel de abuzuri.

Printre abuzurile descrise de raport se numara:

2003 - trupele nepaleze sunt acuzate de abuz sexual in RD Congo. Sase soldati sunt inchisi

2004 - doi soldati din trupele ONU sunt repatriati dupa ce sunt acuzati de abuzuri in Burundi

2005 - trupele ONU sunt acuzate de violuri si abuzuri sexuale in Sudan

2006 - personalul ONU este acuzat de viol si exoploatare sexuala a unor minori in Haiti si Liberia

2007 - Natiunile Unite incep o ancheta legata de abuzuri sexuale in Coasta de Fildes.