Pe 12 iunie, intr-o zi de joi, irlandezii decid viitorul Europei. Singura tara din Uniunea Europeana care organizeaza si un referendum popular pe tema Tratatului de la Lisabona (pe linga votul din Parlament), Irlanda, pare a se inclina, momentan, spre votul dorit de politicienii insitutiilor europene, adica spre “DA”.

Ultimele sondaje indica 41 de procente dintre irlandezi care vor vota pentru ratificarea Tratatului, fata de 33 de procente care se declara impotriva. Marea batalie se da insa in aceasta perioada pentru cei 26% dintre oamenii care nu s-au hotarit cum sa voteze.

Partidul de guvernamint, Fianna Fail, a lansat doar de 3 saptamini o campanie importanta de sustinere a votului. Tot spre “DA” se vor duce si voturile simpatizantilor principalelor partide de opozitie, Fine Gael si Labour Party, in vreme ce printre opozantii de seama se numara Sinn Fein, partid republican, dar si Libertas, o puternica organizate de lobby impotriva Tratatului.

Si organizatia oamenilor de afaceri irlandezi s-a declarat pentru ratificarea Tratatului, in vreme ce mai multe organizatii religioase sint impotriva (in special din cauza Legii privind avortul, aflata in pericol de a fi abrogata de mai-marii Europei, conform temerilor acestor organizatii, daca Irlanda va ratifica Tratatul, Irlanda fiind in prezent singura tara europeana in care intreruperea de sarcina este ilegala si pedepsita penal).

Capitala tarii, Dublin, este in aceasta perioada pur si simplu asediata de afise sau de bannere pro sau contra Tratatului.

Temerile partidului de guvernamint sint in crestere, dupa ce, in ultimele saptamini, numarul celor care vor vota “NU” a crescut cu 5 procente. Referendumul din 12 iunie va fi prima confruntare politica majora prin care trece noul prim-ministru al tarii, Brian Cowen.

Daca irlandezii nu vor aproba Tratatul de la Lisabona, atunci procesele de modernizare si de reforma ale Uniunii Europene vor fi stagnate, asa cum s-a intimplat in 2005, cind Franta si Olanda au respins Constitutia Europeana.