In cadrul primului sau turneu peste hotare, presedintele Dmitri Medvedev va oferi Kazahstanului un credit de 300 milioane de dolari si va discuta despre tranzitul petrolului kazah, in timp ce pincipalele subiecte dezbatute in China vor viza armele si turismul, scrie publicatia Vedomosti.

Concret, la Astana se va vorbi de proiectul de constructie a gazoductului caspic si de extinderea capacitatii de transport a conductei Asia centrala – Centru, de colaborarea tehnico-militara, a spus consilierul prezidential Serghei Prihodko. Surse de la Kremlin au adaugat ca autoritatile de la Astana sunt interesate de arme de foc si de elemente de aparare aeriana. Aceleasi surse au amintit ca raman nerezolvate inclusiv chestiunile vizand extinderea Consortiului caspic de transport (KTK) al hidrocarburilor. Kazahstan a promis o crestere considerabila a productiei sale de titei dupa 2012, Rusia fiind interesata ca acest petrol sa treaca pe teritoriul ei, dar unii actionari ai KTK, precum Chevron, se opun dezvoltarii acestui traseu in detrimentul unor variante alternative.

In privinta vizitei la Beijing, temele prioritate vizeaza reducerea importurilor de armament, cooptarea Chinei la lucrarile de amenajare a obiectivelor olimpice de la Soci, colaborarea tehnico-militara. Printre altele, este posibila semnarea unui contract de livrare a primelor patru elicoptere Ka-32 catre China. In plus, Medvedev va incerca sa urneasca din punctul mort negocierile privind vanzarea catre China a bombardierelor Su-33 si Su-35. Moscova este nemultumita de intentia partii chineze de a cumpara maxim 24 de aparate cu scopul de a fi ulterior copiate, scrie Vedomosti.