Candidatul la investitura democrata pentru Casa Alba, Hillary Clinton, a castigat alegerile primare din statul Kentucky. Rivalul sau pentru nominalizarea la alegerile pentru Casa Alba, Barack Obama, a obtinut victoria in preliminarele din statul Oregon, revendicandu-si o majoritate absoluta a delegatilor. Senatorul de Illinois este foarte aproape sa castige nominalizarea Partidului Democrat pentrui alegerile din noiembrie.

Senatorul de Illinois a obtinut victoria in alegerile primare desfasurate in statul Oregon (nord-vest) si si-a consolidat avansul in fata lui Hillary Clinton, potrivit Fox News.

In cursul serii de marti, Barack Obama a revendicat o majoritate absoluta a delegatilor Partidului Democrat. "Am obtinut majoritatea absoluta a tuturor delegatilor alesi de electorat in cadrul acestui proces al alegerilor primare democrate", a declarat el.

Obama are in acest moment sprijinul a 1.956 de delegati si se apropie de cei 2.025 de delegati necesari pentru a deveni candidatul partidului la alegerile prezidentiale. Hillary Clinton se bucura de sustinerea a 1.775 de delegati si, dupa victoria din Kentucky, a promis ca va continua confruntarea electorala. De altfel, victoria lui Clinton in Kentucky a dezvaluit din nou ca Barack Obama nu are sustinere printre alegatorii democrati albi, printre femei si alte grupuri, lucru care ar putea sa-l priveze de voturi intr-o confruntare directa cu John McCain.

In Kentucky, erau in joc 51 de delegati, iar in Oregon erau 52. In Kentucky, fosta Prima Doamna s-a impus detasat, cu 67% din voturi fata de cele 30% obtinute de Obama. In Oregon in schimb, senatorul de culoare a obtinut o victorie clara in fata lui Clinton, 58% fata de 41%.

Lui Obama nu-i mai lipsesc decat voturile a mai putin de 70 de delegati pentru a obtine investitura democrata, potrivit RealClearPolitics.

Cei doi rivali se vor mai confrunta in alegerile preliminare din statele Porto Rico (1 iunie) si cele din Montana si Dakota de Sud (in 3 iunie).

In tabara republicana, John McCain s-a impus atat in alegerile din Kentucky (72%), cat si in cele din Oregon (85%). Senatorul de Arizona are in prezent sprijinul a 1.475 de delegati, depasind baremul necesar de 1.191 de delegati pentrui a obtine nominalizarea republicana. El este urmat de Mike Huckabee, care s-a retras oficial din cursa electorala, si care are 286 de delegati.