Autoritatile ucrainene s-au angajat sa opreasca lucrarile la Canalul Bastroe, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Conventiei Espoo, Wiek Schrage. "Practic, se vor opri din lucrari si vor fi luate in considerare amendamentele si recomandarile din decizia comuna ce va fi adoptata miercuri dimineata", a declarat Wiek Schrage, citat de Mediafax.

Consilierul ministrului ucrainean al Mediului, Iryna Makarenko, a declarat ca s-a ajuns la un compromis, partea ucraineana luandu-si angajamentul sa nu inceapa lucrarile la faza a doua a Canalului, pana ce nu vor fi indeplinite obligatiile rezultand din Conventia Espoo.

Potrivit documentului oficial transmis de vicepremierul ucrainean Hryhoriy Nemyrya, Ucraina se declara deschisa pentru un dialog activ cu Secretariatul Conventiei Espoo si isi ia angajamentul de a incepe consultari cu partile ce pot fi afectate de construirea Canalului Bastroe.

"Partea ucraineana este pregatita sa semneze acorduri bilaterale cu partea romana", se precizeaza in documentul citat.

La randul sau, ministrul roman al Mediului, Korodi Attila, s-a declarat increzator in faptul ca Ucraina va respecta promisiunea de a tine cont intru totul de decizia ce va fi luata miercuri dimineata in privinta Canalului Bastroe.

Acordul de miercuri va contine in mod cert, potrivit ministrului Korodi Attila, prevederea ca Romania sa poata fi parte in analiza privind impactul asupra mediului a investitiei ucrainene.

La data de 11 mai 2004, Ucraina a inceput lucrarile de construire a canalului Dunare - Marea Neagra (pe bratele Chilia si Bastroe din Delta Dunarii) si la 26 august 2004 a inaugurat oficial prima etapa, fara a lua in considerare reactiile negative si apelurile de suspendare a lucrarilor pana la respectarea dreptului international, exprimate Romania, de statele europene si de Comisia Europeana, de organizatiile internationale active in domeniul protectiei mediului.